ملا عبدالظاهر صابر باشنده لوگر و عبدالکریم باشنده خوست در سال ۲۰۰۲ توسط نیروهای امریکایی به اتهام ارتباط با تروریزم بازداشت شده بودند.
ملا صابر ۱۴ سال و عبدالکریم ۲۰ سال را در زندان گوانتانامو سپری کردند و هر دو پس از گذراندن دوره محکومیت خود در سال ۲۰۱۷ به عمان منتقل و در کنار نظربند، ممنوع الخروج شدند.
با این حال، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی میگوید که ملا عبدالظاهر صابر و عبدالکریم روز دوشنبه در سلسله تلاش های حکومت از عمان به کشورشان بازگشتند.
مجاهد میافزاید:« این دو تن که آزاد شدند افغان هستند و هیچ ارتباطی با گروه های خارجی نداشتند. آنها در سال ۲۰۰۲ دستگیر شدند، سپس از بگرام به گوانتانامو منتقل شدند و در سال ۲۰۱۷ به عمان منتقل شدند و در آنجا نگهداری میشدند و از سوی امریکا اجازه رفتن به جای دیگری را نداشتند. امارت اسلامی برای آنها تلاش کردند تا اجازه بازگشت به کشورشان را پیدا کنند و این کار هم انجام شد و روز گذشته آنها نزد خانواده هایشان برگشتند و انشالله آنها دیگر آزاد هستند و محدودیتی برایشان وجود نخواهد داشت.»
مجاهد میگوید که این افراد هیچ ارتباطی با هیچ گروه های تروریستی نداشته و به گفتهٔ آنها به دلیل یک قضیه جعلی در زندان گوانتانامو نگهداری میشدند.
به گفته مجاهد، با آزادی این دو افغان از زندان گوانتانامو، تنها یک زندانی افغان دیگر در آن زندان باقی مانده است که تلاش های حکومت برای آزادی او همچنان ادامه دارد.
وی میافزاید:« آنها به افغانستان آمدند و هر ترس و خطری که داشتند از بین رفته و دیگر هیچ مشکلی ندارند. احتمالاً یک افغان دیگر در گوانتانامو باقی مانده است و تلاش ها برای آزادی او ادامه دارد و او نیز آزاد خواهد شد.»
حدود ۲۲ سال پیش، در ۱۱ جنوری ۲۰۰۲، زندان گوانتانامو در پایگاه نیروی دریایی امریکا در کیوبا تحت تدابیر شدید امنیتی افتتاح شد، و زمانی در آنجا تنها ۸۰۰ تن زندانی بود که بعدا تعداد آنها به ۳۰ تن کاهش یافت.
هم زمان، اعضای خانواده آزاد شدگان از گوانتانامو میگویند که این افراد نزدیک به دو دهه را در زندان گوانتانامو سپری کردند، اما به گفتهٔ آنها هیچ جرمی علیه شان ثابت نشد.
محمد عثمان، پسر ملا عبدالظاهر صابر میگوید:« پدرم را به زندان گوانتانامو بردند، تقریباً ۱۶ سال را در آنجا سپری کرد، سپس در سال ۲۰۱۷ به عمان فرستاده شد و حدود هشت سال را در آنجا ممنوع الخروج گذراند. اکنون الحمدالله با تلاش های امارت اسلامی به کشور خود بازگشتند.»
یک خبرنگار سازمان ملل پس از بازدید از گوانتانامو در اواخر جون سال ۲۰۲۳، از ادامه رفتار ظالمانه و تحقیرآمیز حکومت امریکا با زندانیان انتقاد کرده بود.
بستگان آزاد شدگان میگویند که در جریان تماس، بستگان زندانی داستان های دردناکی از گوانتانامو تعریف میکردند.
الفت هاشمی یکی از نزدیکان این زندانی آزاد شده میگوید:« دردها و مشکلاتی که برای آنها پیش شده و یا ظلمی که به آنها شده به یاد خواهد ماند؛ اما برعکس، ما خوشحالیم که هنوز دو افغان، دو مسلمان که بر خلاف همه اصول و معیارهای دنیوی زندانی شده بودند، همه این خانواده و همه افغانها با آنها مجاهد شدند.»
پیش از این، در ۲۵ جون ۲۰۲۲، پس از آزادی اسدالله هارون گل از زندان گوانتانامو، وی با یک جت شخصی از دوحه به کابل منتقل شد.
اسدالله هارون که در سال ۲۰۰۷ توسط نیروهای امریکایی دستگیر شده بود، تقریباً ۱۵ سال در زندان گوانتانامو زندانی بود.