جوزف ووتل، رئیس پیشین قوماندانی مرکزی اردو امریکا در مصاحبه ای با اشاره به آخرین گزارش شورای امنیت گفته است که القاعده ممکن است آنقدر قدرتمند شود که یک بار دیگر منطقه و جهان را تهدید کند.
وی افزوده:« این بیم وجود دارد که شبکه القاعده بار دیگر منطقه و جهان را تهدید کند و این نگرانی پیش از پیش وجود داشت. این احتمال همچنین وجود دارد که امریکا دوباره اردو خود را به افغانستان بفرستد تا از این تهدیدات این گروه جلوگیری کند.»
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در واکنش به اظهارات مقامات پیشین امریکایی میگوید که مقامات امریکایی در جنگ اینجا منافع داشتند، به همین دلیل افغانستان را متهم به وجود گروه های تروریستی میکنند.
مجاهد میافزاید:« ما این ادعاها را رد میکنیم و هیچ چنین گروهی در افغانستان وجود ندارد که با کشورهای خارجی در ارتباط باشد و گروه داعش هم که در اینجا حضور داشت با سرکوب صددرصدی مواجه بوده و به صفر نزدیک شده است. دیگر اینکه چنین اتهامات کار آن مقامات امریکایی است که در افغانستان منافع داشتند یعنی از جنگ در اینجا سود میبردند و خواهان فاجعه بودند؛ اما واقعیت این است که هیچ گروه خارجی در افغانستان وجود ندارد و ما به کسی اجازه نمیدهیم از خاک افغانستان علیه کسی استفاده کند.»
از سوی دیگر ودانت پتیل، معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده میگوید، تا زمانی که زنان و دختران اجازه کار و آموزش را در افغانستان پیدا نکنند، قصد هیچ گونه تعامل با حکومت سرپرست را ندارند.
وی افزوده:« ایالات متحده در حال حاضر هیچ برنامه ای برای بازگشایی نمایندگی دیپلوماتیک در افغانستان ندارد. حقوق بشر و اجازه آموزش دختران بخش های مهمی از تعامل با طالبان است. امریکا راه تعامل با آنها را باز کرده و همچنان به آنها فشار وارد میکند تا از ایجاد حکومت نامتعادل جلوگیری کنند و به امنیت شهروندان افغان در خارج از افغانستان کمک میکند.»
از سوی دیگر، کارشناسان سیاسی میگویند که حکومت فعلی باید آن خواسته های جامعه جهانی را برای تعامل بپذیرد که در مغایرت با فرهنگ افغانی و قوانین شرعی نیست.
نجیب الرحمن شمال کارشناس سیاسی میگوید:« در شرایط کنونی، تامین و حفظ روابط سیاسی و دیپلوماتیک افغانستان با سایر کشورها در گرو یک سلسله اقدامات است که آن حفظ حقوق بشر توسط حکومت سرپرست افغانستان می باشد؛ از این جمله حقوق زنان و دختران در افغانستان، تشکیل حکومت همهشمول، مبارزه با تروریزم و مواردی از این قبیل است که حکومت سرپرست افغانستان باید زمینه آنرا فراهم کند و راه را برای تعامل و روابط سیاسی با جهان هموار کند، بدون این، هیچ کشوری حاضر به برقراری روابط سیاسی با افغانستان و به رسمیت شناختن آن نخواهد بود.»
یکی از شروط اساسی بین المللی برای تعامل با امارت اسلامی، عدم استفاده از خاک افغانستان علیه دیگران است، که حکومت سرپرست خود را کاملا متعهد به این شرط میداند و تاکید دارد که برای هیچ کشوری از جانب افغانستان تهدیدی ایجاد نمیشود.