اسدالله بلال کریمی، نماینده ویژه و سفیر حکومت افغانستان در چین طی سلسله مراسم رسمی در بیجینگ، پایتخت این کشور، اعتمادنامهٔ خود را به مقامات چینی سپرد.
در این مراسم که اعتماد نامه سفیران ۴۱ کشور دیگر نیز توسط رئیس جمهور چین پذیرفته شد، وی اعتمادنامهٔ سفیر افغانستان در بیجینگ را نیز پذیرفت.
حافظ ضیاء احمد تکل معاون سخنگوی وزارت امور خارجه میگوید:« شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین اعتمادنامهٔ مولوی اسدالله بلال کریمی را به عنوان سفیر و نماینده فوق العاده امارت اسلامی پذیرفت. سفیر امارت اسلامی افغانستان در یک مراسم تشریفاتی ویژه در بیجینگ با حضور گسترده مردم اعتمادنامه خود را به شی جین پینگ رئیس جمهور چین تقدیم کرد.»
پذیرش رسمی سفیر نظام جدید افغانستان در این کشور از سوی چین، پیشرفت بزرگی برای کابل در جهت تقویت روابط سیاسی است.
کارشناسان سیاسی میگویند، در دو نیم سال گذشته این اولین دستاورد بزرگ سیاسی است که کابل به دست آورده است.
آنها میگویند که پذیرش اعتمادنامهٔ سفیر افغانستان از سوی چین به معنای به رسمیت شناختن اعلان نشده است؛ اما با نگاهی به گذشته چین، نیازی به اعتماد بیش از حد به بیجینگ نیست.
قریب الرحمان شهاب کارشناس سیاسی میگوید:« حکومت مسوول و پاسخگو در افغانستان نیاز منطقی جهان و همچنین خواست افغان هاست. اکنون که چین در این زمینه گامی رو به جلو برداشته است، به نظر من این یک نوع به رسمیت شناختن اعلام نشده است؛ اما اعتماد زیاد به چین در کار نیست، افغانستان با نگاهی به گذشته چین نمیتواند به این کشور اعتماد کند، زیرا نه کمک بزرگی به افغانستان کرد و نه در سیاست های خارجی نقش قوی و موثری داشت.»
طارق فرهادی، کارشناس سیاسی میگوید:« این یک دستاورد مهم برای امارت اسلامی پس از دو و نیم سال است، حال سوال اینجاست، بانک های چینی که تریلیون ها دالر در سایر نقاط جهان معامله میکنند، آیا در افغانستان شروع به کار رسمی وسرمایه گذاری میکنند و یا اکنون هم از تحریم های بین المللی ترس دارند.»
ایالات متحده سپس در پاسخ به این اقدام چین گفته است، اگرچه معتقد است که در به رسیمت شناسی امارت اسلامی به اصول خود استوار است؛ اما باید در مورد اخیر خود وضاحت دهد.
میتو میلر، سخنگوی وزارت خارجه امریکا میگوید که اگر حکومت کنونی افغانستان میخواهد که به رسمیت شناخته شود؛ پس باید به زنان و دختران حق آموزش و کار را بدهد.
میلر افزوده:« این که طالبان اکنون حاکم حکومت هستند و آموزش دختران را ممنوع کرده اند، ما مخالف آن هستیم و اگر طالبان میخواهند به رسمیت بین المللی دست یابند، باید حق آموزش زنان و دختران را بدهند و این مهمترین کاری است که در به رسمیت شناسی آنها کمک میکند. علاوه بر این، اظهار نظر خاصی در مورد چین کرده نمیتوانم؛ اما میتوانم بگویم که چین همچنان بر اصول خود در به رسمیت شناسی رسمی طالبان پابند است و باید در مورد تصمیم اخیر خود توضیح دهد.»
بلال کریمی که حدود دو و نیم سال معاون سخنگوی امارت اسلامی بود، در دسمبر سال گذشته به عنوان سفیر افغانستان در چین منصوب شد.
حکومت کنونی افغانستان علاوه بر چین، ایران، روسیه و پاکستان در ۱۷ کشور نمایندگی سیاسی دارد و برعکس، سازمان ملل، اتحادیه اروپا، سازمان همکاری اسلامی و بسیاری از کشور ها در کابل سفارتخانه های فعال دارند، که در حقوق بین المللی به این گونه روابط به رسمیت شناسی خاموش گفته میشود.