نشستی تحت عنوان «ابتکار همکاری منطقه ای افغانستان» در وزارت امور خارجه روز دوشنبه (۹ دلو ۱۴۰۲) با حضور نمایندگان ویژه و سفرای کشورهای همسایه و منطقه برگزار شد.
قرار بود این نشست ساعت ۹ صبح روز دوشنبه آغاز شود اما به دلیل خراب شدن هوا حدود ساعت ۵ آغاز شد.
مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه در این نشست گفت:« امیدوارم با استفاده از این فرصت، ما و شما بتوانیم در مورد فرصت های ایجاد شده در افغانستان پس از اشغال و جنگ گفتگو کنیم.»
این نشست اعلام فصل جدیدی از تعامل مثبت کشورهای منطقه نامیده میشود. پس از ورود امارت اسلامی، این اولین بار است که کابل میزبان یک نشست بزرگ در سطح منطقه است.
امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه در سخنان اش در این نشست گفت، امارت اسلامی به ساختارهای حکومتی و روشهای انکشافی سایر کشورها احترام میگذارد و از دیگران نیز انتظار دارد به ساختار حکومت سرپرست احترام بگذارند.
امیرخان متقی گفته است که امارت اسلامی به دنبال درگیری با هیچ طرفی نیست، بلکه خواهان تعامل مثبت و روابط خوب با همه کشورها است.
وی افزوده:« در دوران حاکمیت امارت اسلامی افغانستان ثابت شده است که نگاه منطقه ای رکن اصلی سیاست خارجی امارت اسلامی بر اساس جهت گیری منطقه ای مبتنی بر اتصال اقتصادی است. این فقط یک شعار نیست، بلکه ما معتقدیم که انکشاف افغانستان و منطقه به یکدیگر مرتبط هستند.»
متقی میگوید، تاریخ افغانستان نشان داده که نسخه های خارجی و تحمیلی مفید نیست و تاکید کرده که تجارب شکست خورده نباید در افغانستان تکرار شود.
سرپرست وزارت امور خارجه در ادامه سخنانش در این نشست ابراز امیدواری کرد که نشست آینده دوحه ۱۸ فیبروری آغاز میشود و شرکت کنندگان تصویر واقعی افغانستان را به جهانیان معرفی کنند.
متقی بار دیگر تاکید کرد که با حضور فعال یوناما در افغانستان نیازی به تعیین نماینده دیگری از سوی سازمان ملل نیست.
او میافزاید:« می خواهم با استفاده از این فرصت پیام روشنی داشته باشم. امارت اسلامی افغانستان به منافع، انتخاب ها، ساختارهای حکومتی و مودل های انکشافی سایر کشورها احترام میگذارد و از دیگران نیز هیمن انتظار را دارد که به انتخاب ها، منافع و ساختار حکومتی و چگونگی امارت اسلامی احترام بگذارند.»
در نشست که تحت عنوان همکاری های منطقه ای افغانستان برگزار شده، علاوه بر شارژدافران ایران و پاکستان، نمایندگان کشورهای قزاقستان، اندونیزیا، قرغزستان، ترکمنستان، ازبکستان، هند، ترکیه، روسیه و چین نیز در کابل شرکت کرده بودند.
قرار بود آصف درانی نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان نیز در این نشست شرکت کند اما هیچ نماینده ای از اسلام آباد در این نشست حاضر نشده و عبدالرحمن نظامانی شارژدافیر این کشور به نمایندگی او در این نشست شرکت کرده بود.