سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفته که به کابل توصیه کرده است به سایر اقوام نیز در حکومت سهم دهند تا به رسمیت شناخته شوند.
لاوروف در اظهارات خود در رابطه با افغانستان گفته که لازم است امارت اسلامی به احزاب سیاسی دیگر نیز در حکومت سهم دهد و این کار میتواند در به رسمیت شناختن نظام افغانستان در سطح بین المللی کمک کند.
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، چنین اظهاراتی را دخالت در امور داخلی افغانستان میداند.
مجاهد به شمشاد گفته است که چگونگی نظام و حکومت و سهم دادن به دیگران در آن کار افغان هاست و تصامیم در این زمینه بر اساس منافع ملی خواهد بود.
به گفته مجاهد، حکومت کنونی همهشمول است و نمایندگان همه اقوام در آن مشارکت دارند.
وی میافزاید:« امارت اسلامی افغانستان به شمول روسیه با همه کشورهای منطقه روابط خوبی دارد و میخواهد این روابط را تقویت کرده و قابل اعتماد کند. همچنین از کشورهای دیگر میخواهیم که در امور داخلی افغانستان دخالت نکنند. چگونگی حکومت در افغانستان، شمولیت یا عدم شمولیت، وظیفه سایر کشورها نه، بلکه وظیفه مردم افغانستان و آنچه که منافع ملی افغانستان ایجاب میکند؛ اینجا تصمیم گرفته میشود. اکنون حکومت همهشمول است، همه اقوام در آن حضور دارند و نمایندگی مردم افغانستان را میکنند. خواست ما از روسیه این است که به عنوان یک کشور با افغانستان تعامل داشته باشد.»
کارشناسان سیاسی میگویند که نسخه های خارجی در مورد چگونگی حکومت نتیجه نمیدهد و نه حکومت های که به شکل شرکت های سهامی است به میل خارجی ها ایجاد می شود.
آنها میگویند که هنوزهم در افغانستان شخصیت های سیاسی وجود دارند که به منافع ملی پابند هستند و باید در زمینه حکومت داری از آنها استفاده کرد.
شهزاده مسعود کارشناس سیاسی میگوید:« نسخه های خارجی هرگز در افغانستان نتیجه نداده است. خوشبختانه ما بهترین کادرها را در بخش های ملکی و نظامی در داخل افغانستان داریم، بهترین شخصیت های سیاسی وطن دوست داریم و این وظیفه حکومت است که آنها را جذب کند و در عین حال قانون اساسی ساخته شده و قانونمندی ایجاد شود، پس از آن هیچ بهانهای برای دخالت خارجی ها نخواهد بود، قدرت های شرکت سهامی یا موضوع توزیع قدرت، تجربه ناموفق است، درد افغانستان را دوا نمیکند و برای افغانها نیز قابل قبول نیست.»
برخی دیگر میگویند که امارت اسلامی باید به احزاب سیاسی صادق و متعهد به توسعه و ثبات کشور اجازه فعالیت دهد.
آنها میگویند خواست شان این است که حکومت سرپرست باید در قانون احزاب تجدید نظر کند.
نجیب الرحمن شمال کارشناس سیاسی میگوید:« قانون فعالیت احزاب سیاسی در چارچوب ارزش های ملی و اسلامی مردم افغانستان باید بار دیگر توشیح شود، احزاب که به قانون متعهد هستند و خواهان آبادی، پیشرفت و توسعه افغانستان هستند به آنها اجازه فعالیت داده شود و محدود نشوند، زیرا آنها میتوانند با معرفی اعضای خود به تشکیل حکومت کمک کنند و تأثیر مثبتی بر دولت داشته باشند.»
این اولین بار است که روسیه درخواست و پیشنهاد مشارکت احزاب سیاسی پیشین را در نظام کنونی افغانستان میدهد.
ناظران معتقدند که بسیاری از احزاب سیاسی پیشین امتحان خود را به مردم افغانستان داده اند و دیگر قابل اعتماد نیستند؛ اما باید خلأ این بخش را از راه های قانونی پر کرد و برای نقد سالم حکومت به ساختار آدرس سیاسی نیز فکر کرد.