وزارت های معارف و تحصیلات عالی با همکاری مدارس جهادی و شورای علمای دینی از دانش آموزان مدارس سراسر کشور آزمون عمومی گرفتند.
در این امتحان ۵۰ هزار دانش آموز مدرسه شرکت کردند که در آن امتحان از دانش آموزان ثانوی، عالمیه و عالیه در ولایات مربوطه گرفته شد.
ضیاءالله هاشمی سخنگوی وزارت تحصیلات عالی میگوید که این امتحان در سه کتگوری برگزار شد و به افراد کامیاب اسناد صنف دوازدهم، لیسانس و ماستری اعطا خواهد شد.
هاشمی میافزاید:« در تمام ولایات امتحان عالمیه، عالیه و ثانوی اخذ میشود، قابل ذکر است که نزدیک به ۵۰ هزار تن در این آزمون شرکت میکنند. تیم های منتخب وزارت های تحصیلات عالی و معارف به تمام ولایات اعزام شده و آمادگی کامل دارند. ما به دانش آموزان مدرسه وعلما اطمینان میدهیم که این روند به صورت کاملا شفاف و عادلانه انجام خواهد شد.»
اما استادان پوهنتون میگویند که لازم است قبل از برگزاری چنین آزمون ها، ارزیابی مقایسوی نصاب های مدرسه و مکاتب انجام شود و در نتیجه به هدف تثبیت سویه شاگردان، معیار ها تعریف شود.
اسلم دانشمل استاد پوهتنون میگوید:« یک سری استانداردها باید برای آنها انتخاب شود و بر اساس آن استانداردها از آنها امتحان اخذ شود و مشخصاً در همان رشته ارزیابی شوند و سند برای شان داده شود، زیرا اگر به آنها سند لیسان داده میشود بنابر کدام معیار داده میشود، باید دیده شود که نصاب مدرسه تا چی اندازه با نصاب پوهنځی شرعیات برابر است.»
برخی دیگر از کارشناسان میگویند، افرادی اشتراک کننده در امتحان نصاب دینی را که خوانده اند، پس در همان زمینه سویه شان تثبیت و برای تحصیلات عالی جذب پوهنځی شرعیات پوهنتون ها شوند.
محمد آصف ستانکزی استاد پوهنتون میگوید:« برای اینکه آنها در پوهنځی های دیگر درس بخوانند؛ خوب است که امارت اسلامی علوم عصری را در نصاب مدارس جا دهد، تا در آینده این دانش آموزان هم به علوم عصری مانند: داکتری، انجنیری، حقوق، تجارت و اقتصاد مثبت و مؤثر باشند و هم به دارایی افغانستان مبدل شوند.»
این آزمون در حالی اخذ میشود که از دو سال پیش دروازه مکاتب و یک سال دروازه پوهنتون های دخترانه بسته شده و علیرغم درخواست مردم بازهم به دختران اجازه تحصیل داده نشد.