در حالی که پیش از این رانندگان همه موتر های تجاری با شناسنامه های پاکستانی و تذکره افغانی اجازه تردد در مسیرهای ترانزیتی خط فرضی دیورند را داشتند؛ اما جمعه شب گذشته پاکستان در یک تصمیم سریع مسیر های غلام خان، دند پتان و تورخم را به بهانه نداشتن ویزه رانندگان افغان بست.
مسوولین اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان میگویند که برای حل این مشکل گفتگو با مقامات پاکستانی جریان دارد؛ اما هنوز به نتیجه ای نرسیده اند.
نقیب الله صافی رئیس اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان در گفتگو با شمشاد گفت که حدود ۲۰۰۰ موتر باربری در دو طرف مرز ایستاده اند که اجازه تردد به آنها داده نمیشود و به همین دلیل تاجران هر دو طرف متحمل خسارات سنگینی مالی شده اند.
صافی میافزاید:« ما با سکتور خصوصی افغانستان در تماس هستیم، آنها از این بابت بسیار ناراحت هستند و تلاش میکنند با حکومت صحبت کنند، میان دولت های نیز مذاکره صورت گرفته و دو روز پیش در تورخم نشستی برگزار شد و بدون نتیجه به پایان رسید و همچنین روابط بین دولت های پاکستان و افغانستان نیز گرفته شده؛ پس امید است که این مشکل شود.»
کارشناسان سیاسی میگویند که پاکستان همواره از مبادلات ترانزیتی و اقتصادی علیه مردم و حکومت های افغانستان سوء استفاده سیاسی کرده و در تلاش است تا حکومت های افغانستان را تحت فشار قرار دهد.
آنها میگویند که این نوع سیاست پاکستان به ضرر هر دو کشور است و بیشتر اقتصاد این کشور را تضعیف می کند.
فیض محمد زلاند استاد پوهنتون میگوید:« پاکستان همواره از دادو ستد های ترانزیتی و اقتصادی و کاروان های اقتصادی افغانستان برای منافع سیاسی علیه مردم افغانستان و حکومت های افغانستان استفاده کرده است.»
محمد یونس زدران کارشناس سیاسی میگوید:« به نظر من مهم این است که افغانستان در حالی حاضر چندان نیازی به دروازه های پاکستان ندارد، به آن اندازه که خود پاکستان دارد. آنها با این کار بزرگترین آسیب را به تاجران و اقتصاد خود وارد میکنند. در کنار اینکه وضعیت اقتصادی پاکستان اصلا خوب نیست؛ اما بازهم مسائل سیاسی و اقتصادی را یکجا میکند.»
مسوولین اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان میگویند که حکومت پاکستان باید قبل از اتخاذ چنین تصمیمی، تاجران افغان را در جریان قرار می داد تا تاجران به این میزان متحمل خسارات مالی نمیشدند.
افغانستان ۵ مسیر ترانزیتی با پاکستان دارد که تاجران هر دو طرف از طریق این مسیر ها روزانه هزاران کانتینر کالاهای تجاری را ارسال میکنند.