مقامات پاکستانی روز شنبه پس از جبری کردن اخذ پاسپورت و ویزه رانندگان موتر های باربری، راه را بروی ترانزیت بستند.
علاوه بر مسیر تورخم، اخیرا راه های دند پتان، غلام خان و اده انگور نیز بسته شده و صدها موتر مملو از کالا در دو طرف مرز ایستاد مانده اند.
عبدالقدیر احمدی سخنگوی والی پکتیا میگوید:« از ۱۲ یا ۱۳ روز بدین سو راه خرلاچی به دلیل جنگ قبیله ای از طرف پاکستان به روی مسافران بسته شده و تنها گاه گاهی به موتر های بزرگ اجازه تردد داده میشود.»
مسوولین اتاق تجارت و سرمایه گذاری میگویند که به دلیل بسته شدن این مسیر ها، تاجران هر دو طرف میلیون ها دالر خساره دیده اند و به گفتهٔ آنان تلاش آنها برای باز شدن مسیر ها تاکنون نتیجه نداده است.
جان آقا نوید سخنگوی وزارت صنعت و تجارت میگوید:« هم به حکومت پاکستان گفته ایم و هم به حکومت افغانستان که ما خانه مشترک بین افغانستان و پاکستان داریم. اقداماتی از سوی آنها نیز انجام شده و گفته اند که هر چه زودتر راهی پیدا خواهند کرد و مسیر باز خواهد شد تا کالاهای تجاری به افغانستان بیاید و از این طرف نیز صادرات شود. خواهیم دید که به چی نتیجه میرسیم.»
با این حال، وزارت تجارت و صنعت اطلاعاتی در مورد پیشرفت مذاکرات با مقامات پاکستانی در مورد بازگشایی مسیرهای ترانزیتی ارائه نمیدهند.
اما تحلیلگران اقتصادی به این باورند که اگر مشکلات تجارت و ترانزیت بین دو کشور حل نشود، تاجران میلیون ها دالر ضرر خواهند کرد.
محب الله شریف، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« مسیر به روی ترانزیت افغانستان بسته شده است و حتی شنیده میشود که به مریضان نیز اجازه اده نمیشود. کمیشنر افغانستان به طور مسلسل با طرف پاکستانی گفتگو کرده. طبق اخبار هنوز نتیجه ای نداشته است. به نظر میرسد که این ممنوعیت همچنان ادامه خواهد داشت. هر بار این دروازه بسته میشود و هیچ استراتیژی برای جلوگیری از تکرار این اتفاق آماده نشده است.»
هرچند مقامات وزارت صنعت و تجارت میگویند که برای حل این مشکل مشغول گفتگو با طرف پاکستانی هستند، اما جان اچکزی وزیر اطلاعات بلوچستان گفته است که حکومت موقت پاکستان پس از این با افغانستان در هر مسیر « رژیم یک سند» را اجرا میکند.
جان اچکزی گفته است، سفر با ویزه موضوع امنیت ملی پاکستان است و افزود که این تصمیم را در بدل هر قیمت و هر قربانی اجرا خواهد کرد.