حسن کاظمی قمی نماینده ویژه ایران برای افغانستان به پاکستان رفت و در آنجا در کنار مشوره و پیشنهادات طرف پاکستانی در خصوص برگزاری نشست در ایران در مورد مسائل مختلف نیز گفتگو کردند.
قمی در این سفر با سرپرست وزارت امور خارجه پاکستان و آصف علی خان درانی همتای پاکستانی خود در مورد وضعیت افغانستان گفتگو کرده و صلح و ثبات همسایهگان و منطقه را در گرو صلح و ثبات افغانستان خوانده است.
قمی میگوید که در این دیدار طرف پاکستانی تعهد کرده که به مهوریت کشور های منطقه گروهی تماس را ایجاد میکند تا پیشنهادات خود را برای بهبود وضعیت جاری با مقامات فعلی افغانستان در میان بگذارد.
وی افزود:« در این دیدار تاکید شد که صلح و ثبات منطقه با صلح و ثبات افغانستان مرتبط است و آنچه که در تقویت صلح کمک کرده میتواند، ایجاد ابتکارات منطقه ای با محوریت کشورهای همسایه است. در این دیدار توافق شد که کشورهای همسایه جزء اصلی گروه تماس منطقه ای مرتبط با افغانستان باشند که پیشنهادات سازنده خود را به دولت افغانستان ارائه خواهند کرد.»
علاوه بر این وزارت امور خارجه پاکستان در صفحه ایکس خود نگاشته که هیاتی ایرانی به رهبری حسن کاظمی قمی در دیدار با جلیل عباس جیلانی بر یک افغانستان صلح آمیز و با ثبات و همچنین در این زمینه بر افزایش همکاری مشترک کشور های منطقه تاکید کرد.
به گفته این وزارت، قمی در این سفر با آصف درانی همتای پاکستانی خود در مورد وضعیت افغانستان و درکنار نیاز به گفتگو ها برای دستیابی به صلح منطقه ای گفتگو کرد.
این وزارت افزوه:« در این دیدار سرپرست وزارت امور خارجه علاوه بر تعهد به یک افغانستان صلحآمیز و باثبات بر افزایش همکاری ها در راستای ثبات نیز تاکید کرد. وی همچنین بر نقش حیاتی کشورهای همسایه افغانستان در دستیابی به صلح و ثبات در منطقه تاکید کرد.»
تحلیلگران بر این باورند که تشکیل گروه تماس میان افغانستان، پاکستان و ایران برای به اشتراک گذاشتن نگرانی ها و پیدا کردن راه حل برای مشکلات مشترک مهم است، اما تاکید میکنند که باید منافع همه طرف ها در نظر گرفته شود.
با توجه به حملات مسلحانه اخیر در ایران و پاکستان، اکنون تحلیلگران بر این باورند که تحرکات گسترده داعش در این کشورها ممکن است این کشورها را مجبور به موضع گیری مشترک و پیدا کردن راه حل کرده باشد.
نازکمیر زیارمل، تحلیلگر سیاسی میگوید:« ایران در تلاش است تا جامعه ای منطقه ای ایجاد کند که با آن نگرانی های خود را نیز بیان کرده بتواند و برای پیشگیری از این بحران و مهار کردن داعش به یک استراتیژی مشترک با آنها برسد.»
ادریس زازی کارشناس سیاسی میگوید:« تشکیل گروه تماس بین تمام کشورها به ویژه افغانستان، ایران و پاکستان را نیک میدانم. اما در صورتی که منافع آن مشترک باشد، تنها منافع یک کشور در آن نباشد. در اینجا باید منافع افغانستان را نیز در نظر گرفت.»
سفر نماینده ویژه ایران برای افغانستان به پاکستان در حالی صورت میگیرد که جی شنکر وزیر امور خارجه هند در یک سفر رسمی به ایران رفت و در آنجا در مورد مسائل دوجانبه در مورد افغانستان نیز گفتگو کرد.
به اساس گزارش رسانه های ایرانی، وزرای امور خارجه هند و ایران در این دیدار بر ایجاد چارچوبی برای همکاری های بلندمدت در ارتباط با بندر چابهار گفتگو کردند که بر اساس آن، هند برنامه انکشافی این بندر را اجرا خواهد کرد و هدف اصلی آن تسهیل حمل و نقل کالا از جنوب شرق آسیا به افغانستان از طریق ایران است.