قندهار ولایتی است که اکثر باشنده گان آن مشغول زراعت هستند، اما همچنان دهاقین آنجا به روش سنتی زراعت میکنند و چیزی در مورد زراعت عصری نمیدانند.
شماری از باغداران و دهاقین این ولایت میگویند که هنوزهم انواع درختان میوه دار و انواع مختلف محصولات زراعتی را به روش سنتی قدیمی کشت میکنند و چیزی در مورد زراعت عصری نمیدانند به همین دلیل حاصلات شان اندک و آب زیادی ضایع میشود.
آنها در این زمینه از دولت و نهادهای ذیربط درخواست آموزش مسلکی را دارند.
سلیمان، یکی دیگر از دهاقین، میگوید:« از آنان میخواهیم در مورد درختان به ما بگویند که چگونه به آنها کود بدهیم؟ چه زمانی باید دوا پاشی کنیم؟ چه زمانی آب داده میشود؟ اگر در این موارد به ما معلومات دهید، کشت ما حاصلات خوبی خواهد داد.»
یکی از دهاقین دیگر میگوید:« افرادی هستند که دوا پاشی میکنند و همه محصولاتشان آسیب می بیند. ما در مورد آن نمی دانیم. با مشکل آب و دوا مواجه هستیم، باید موسسه بیاید و به ما آموزش دهد.»
کارشناسان زراعتی میگویند اگر دهاقین از زراعت مدرن استفاده کنند، نه تنها حاصلات شان افزایش قابل توجهی پیدا میکند بلکه آب نیز ضایع نمیشود.»
انجنیر مسعود شاه، کارشناس بخش زراعت میگوید:« تقاضا این است که درختان و مزارع آنچنان محصول بدهند که جیب دهاقین پر شود و باغ ها و مزارعشان دوباره رشد کند. با این روش مفاد آن به قریه، ولسوالی و کشور نیز میرسد و به بازار نیز محصول بهتر عرضه میشود. پس یعنی به صورت مسلکی انجام میشود. در روش سنتی هیچکس نمیتواند به جای یک کیلو از یک درخت ۵ کیلو میوه حاصل بگیرد.»
مولوی شمس الرحمان موسی، امر امور زراعتی ریاست زراعت قندهار میگوید که در این زمینه متخصصین دارند و هر از چند گاهی برای دهاقین ورکشاپ های آموزشی ترتیب داده اند، اما دهاقین علاقه ای به آن نشان نداده اند.
وی میافزاید:« خواست ما از آنها (دهاقین) این است که خود را برای آموزش مسلکی آماده کنند. ما بارها درخواست کرده ایم که برای آنها ورکشاپ ها ساخته شود اما چندان علاقه ای نشان ندادند. بازهم ما از آنها میخواهیم که آموزش های مسلکی را به پیش بگیرند و در ورکشاپ ها شرکت کنند تا کشاورزی ما به شیوه عصری تغییر کند.»
تعدادی از کارشناسان حوزه کشاورزی به دهاقین توصیه میکنند قبل از خرید و کاشت هر گونه نهال میوه دار جدید با افراد فنی و مسلکی حوزه کشاورزی مشورت کنند.