وزارت امور خارجه از آخرین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان ابراز ناخرسندی کرد و آن را تصمیمی یکجانبه و بدون مشورت با حکومت افغانستان خواند.
ضیاء احمد تکل، معاون سخنگوی این وزارت میگوید که با وجود اختلاف نظر برخی از اعضای دایمی این شورا و وجود نمایندگی سیاسی این سازمان، تعیین نماینده جدید در افغانستان ضروری نیست.
تکل فرستادن نماینده ویژه به کشور را از نظر تاریخی برای حل منازعات مفید نمیداند و از سازمان میخواهد که هر تصمیمی را در مورد افغانستان بر اساس واقعیت های کنونی گرفته و به صورت مستقل انجام شود.
تکل میافزاید:« وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان ابراز ناراحتی میکند که با وجود اختلاف نظر اعضای دایمی شورای امنیت ، قطعنامه ۲۷۲۱ تصویب شد که بر اساس آن از سرمنشی سازمان ملل متحد خواسته شده تا نماینده ویژه دیگر برای افغانستان تعیین کند. قابل ذکر است که دو عضو دایمی شورای امنیت علیرغم درخواست زمان، بحث و شفاف سازی بیشتر در خصوص ارزیابی هماهنگ کننده ویژه و بدون مشورت با دولت افغانستان، این قطعنامه را تصویب کردند.»
اگرچه وزارت امور خارجه از تعامل قوی و گسترده سازمان ملل متحد با افغانستان استقبال میکند؛ اما میگوید که رویکرد امارت اسلامی بر اساس خواسته های دیگران انجام نخواهد شد، بلکه در پرتو عقاید دینی و ارزش های فرهنگی افغان ها انجام خواهد شد.
اما با همه این اوصاف، تحلیلگران سیاسی، ماموریت نماینده جدید سازمان ملل متحد در افغانستان را بر اساس این قطعنامه همانند ماموریت قبلی نمایندگان این سازمان نمیدانند.
عزیز معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« اکنون آنها بر اساس قطعنامه ۲۷۲۱ تصمیم گرفته اند که نماینده ای را برای افغانستان تعیین کنند تا برای اجرای قطعنامه و برنامه جدید که ۱۳ ماده دارد، ماموریتی را انجام دهد. این نماینده هم مثل فریدون سینیرلی اوغلو کار متفاوتی خواهد داشت، مثلا او هماهنگ کننده این مسائل یا دفتر یوناما که معاونیت است و او بخش دیگر را پیش میبرد، خود دفتر سازمان ملل متحد دیپلوماتیک و سیاسی است، شوراهای دیگری مانند یونیسف، یونسیار و سایر شوراها دفاتر خود را دارند که موضوعات جداگانه ای هستند.»
تحلیلگران همچنین میگویند که با تصویب این قطعنامه، حکومت سرپرست باید به دنبال تعاملات جدید با جامعه جهانی باشد.
به باور آنها، اگر حکومت سرپرست بتواند از این فرصت استفاده کند، میتوانند از این موقعیت به نفع خود استفاده کند.
جنت فهیم چکری تحلیلگر سیاسی میگوید:« اگر دستگاه دیپلوماسی وزارت افغانستان از افراد مسلکی و با تجربه استفاده کند، میتوان تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد نماینده جدید افغانستان را مثبت دانست و این میتواند به نفع امارت اسلامی تمام شود.»
این در حالیست که شورای امنیت سازمان ملل متحد ۱۵ عضو دارد، پنج عضو دائمی هستند و حق ویتو یا رد کردن را دارند. روز گذشته گزارش هماهنگ کننده ویژه این سازمان فریدون سینیرلی اوغلو طی قطعنامهٔ به تصویب رسید و مقرر شد نماینده جدیدی به افغانستان اعزام شود.
هر زمانی که تمام اعضای اين شورا با یک زبان تصمیم منتخب شده در مورد موضوعی را تصويب كنند؛ اما هیچ یک از پنج عضو دائمی این شورا ویتو نکنند؛ در این صورت اجرای تصمیم قطعی میشود و به این شورا حق مداخله داده میشود.