اتحادیه اروپا و برنامه جهانی غذا زمستان سخت، اقتصاد ضعیف، زلزله های اخیر و مهاجرت را از دلایل اساسی بحران بشری در افغانستان معرفی کرده اند.
فرانسوا گومنس، رئیس بخش کمکهای بشری اتحادیه اروپا برای افغانستان میگوید که تقریباً ۵۰ درصد افغانها نمیدانند وعده غذایی دیگر خود را چگونه بدست بیاورند.
گومنس میافزاید:« از هر سه افغان یک تن آنان نمیداند که وعده غذایی دیگر خود را از کجا تهیه کند، به خصوص زمستان سخت، اقتصاد ضعیف، آفات طبیعی و مهاجرین عودت کننده از پاکستان این نگرانی ها را افزایش داده است.»
با این حال سایو وی لی، رئیس برنامه جهانی غذا، میگوید که نیازهای زیادی برای مهار وضعیت بشری در زمستان پیش رو وجود دارد و آنها نگران سطح بالای سوء تغذیه نیز هستند.
وی میافزاید:« نیاز زیادی به کمک های فوری بشری وجود دارد. اخیرا کمک مالی ۲۶.۶ میلیون اتحادیه اروپا برای دستگری خانواده های که به شدت آسیب دیده اند ضروری است.»
علاوه بر این، ایسپن بارت آیدی، وزیر امور خارجه ناروی گفته است که حدود ۴ میلیون دالر به اداره پناهندگان سازمان ملل متحد در افغانستان و نزدیک به ۳ میلیون دالر به برنامه جهانی غذا کمک کرده است، که کمک های این کشور در سال ۲۰۲۳ به ۳۰ میلیون دالر رسیده است.
ایدی گفته است که علاوه بر تاثیرات خشکسالی و آفات طبیعی و بشری در افغانستان، اخراج تعداد زیادی از مهاجرین افغان از کشور های همسایه به ویژه پاکستان، نگرانی زیادی ایجاد کرده است.
وی افزوده:« اخراج مهاجرین از پاکستان و ایران، آفات طبیعی و زلزله های اخیر وضعیت بشری را در افغانستان سخت کرده است و به کمک های فوری بشری در این کشور نیاز است.»
کارشناسان سیاسی نگرانی های اتحادیه اروپا و برنامه جهانی غذا در مورد اقتصاد و وضعیت کنونی بشری را در کشور رد نمیکنند، اما تاکید دارند که برای مهار وضعیت جاری و جلوگیری از بحران بشری، سازمان های امدادی بین المللی و کشورها باید به کمک های خود به افغان ها ادامه دهند.
خلیل احمد نادم کارشناس سیاسی میگوید:« اکثریت مردم افغانستان غذا یک وقت خود را دارند و از دو وقت دیگر خود را ندارند. من خودم به افغانستان رفتم، به ولایت هرات و بادغیس، این واقعیت است که مردم در این وضعیت هستند. لازم است که سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا و همه نهادهای امدادی بین المللی به افغانستان کمک کنند تا افغانستان از این وضعیت خارج شود.»
مقامات امارت اسلامی از کمکهای بینالمللی برای مهار وضعیت مهاجرین افغان قدردانی کردند و از ادارات کمکرسان خواستند که کمکهای بشری را سیاسی نکنند و به کمکها برای مهار وضعیت بشری جاری کشور ادامه دهند.