آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد در تازه ترین گزارش خود، امارت اسلامی را به عدم پذیرش خواسته های مردم متهم کرده و گفته است که مخالفان سیاسی امارت اسلامی فعالیت های خود را در خارج از افغانستان افزایش داده اند.
وی افزود:« اگرچه مخالفان سیاسی به کشور های جداگانه تقسیم شده اند، اما همچنان فعال هستند و طالبان را در مسائل ملی و بین المللی به چالش کشیده اند. در حین تهیه گزارش، آنها در دوشنبه مسکو و ویانا از اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر جلساتی برگزار کردند.»
ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی در واکنش به خروج شخصیت های سیاسی از کشور میگوید که به جای ناامنی کشور به کشورش بازگردید و به گفتهٔ وی دیگر برنامه های خارجی در افغانستان قابل اجرا نیست.
مجاهد میافزاید:« در مجموع از همه مردم افغانستان دعوت کرده ایم که بیایند و در کشور خودشان زندگی کنند. اینجا نظام اسلامی حاکم است و کار برای توسعه نیز در جریان است. آنها هم بیایند و زیر سایه امارت اسلامی برای آبادانی وطن خود تلاش کنند. اگر کسی بدی افغانستان را میخواهد، امنیت و ثبات نمیخواهد، به اختلافات دامن میزند و سعی میکند افغانها را بیشتری زجر دهد، مانند گذشته؛ متأسفانه جای برای آن شخصیت ها در افغانستان نیست، آنها دشمنان افغانستان و ثبات و توسعه افغانستان هستند و تا زمانی که زنده هستند در آنجا خواهند ماند.»
کارشناسان سیاسی در مورد یک سری تصامیم حکومت سرپرست در دو سال گذشته میگویند، امارت اسلامی باید مکاتب و پوهنتون های دخترانه را بازگشایی کند و بهانه های اخیر جهان را از بین ببرد.
شهسوار سنگروال تحلیلگر سیاسی میگوید:« آنها (امارت اسلامی) باید مکاتب دخترانه را باز کنند، به حقوق زنان احترام بگذارند، سپس حمایت مردم را بدست میآورند، و این تنها خواست جهانیان، جامعه جهانی یا گوترش نیست، بلکه خواست مردم افغانستان نیز است که به حقوق زنان باید احترام شود و امارت اسلامی در این عرصه باید گام های مشخص بردارد.»
این در حالی است که با حاکمیت امارت اسلامی، بسیاری از چهره های سیاسی کشور را ترک کرده اند و تنها در یک ماه اخیر مخالفان حکومت سرپرست با هدف به چالش کشیدن سیاست های امارت اسلامی سه نشست علیه امارت اسلامی تشکیل دادند. امارات نشست های اخیر را بی تاثیر خوانده است.