قطر میزبان کنفرانس بین المللی فارمت دوحه در مورد افغانستان و مسائل مهم جهان است.
رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان در اولین روز این نشست تحت عنوان ساختن آینده مشترک از سیاست های امارت اسلامی در زمینه آموزش دختران و کار زنان افغانستان انتقاد کرد.
امیری افزود:« دفاع از حقوق دختران و زنان افغانستان یک ضرورت اخلاقی و استراتیژیک است. اگر ما خواهان یک افغانستان معتدل و همهشمول هستیم که تهدیدی برای خود و همسایگان نباشد، پس باید در بخش معارف و مردم افغانستان سرمایه گذاری کنیم، این کاری است که با هم انجام خواهیم داد.»
حقوق بشر، آموزش، بحث در مورد پایان دادن به جنگ ها در جهان، مهاجرت، رنج های بشری و نابرابری جنسیتی موضوعات مهمی است که شرکت کنندگان در مورد آن بحث میکنند.
امیری میگوید تا زمانی که سیاست های حکومت سرپرست در مورد زنان افغانستان تغییر نکند، جهان نمیتواند با حکومت حاکم در افغانستان تعامل کند.
اما سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر، چنین نشست های را بدون حضور نمایندگان افغانستان بی فایده میخواند.
شاهین میافزاید:« همانطور که قبلاً گفتهایم، هر نشست بینالمللی که در رابطه با افغانستان برگزار میشود، اشتراک هیات امارت اسلامی در آن ضروری است، زیرا تنها همین هیات میتواند ماهیت مسائل افغانستان را درک کند و یک راهحل واقعی ارائه کند. کسی که ماهیت مسائل افغانستان را نداند، نمی تواند مشکلات ما را حل کند. بنابراین جامعه جهانی باید به این نکات توجه کند.»
در عین حال، تحلیلگران سیاسی میگویند، در دو سال گذشته نشست های که در مورد افغانستان برگزار شده است، فشارهای بینالمللی بر حکومت سرپرست محسوب میشود و وضعیت افغانستان را تغییر نداده است.
آنها تأکید میکنند که جهان باید مستقیماً خواسته ها و نگرانی های خودرا با نمایندگان امارت اسلامی در میان بگذارد و راه حل های منطقی برای حل آنها بیابند.
جنت فهیم چکری، تحلیلگر سیاسی میگوید:« نشست ها بدون نماینده افغانستان نتیجه مطلوبی ندارد، شرکت نمایندگان امارت اسلامی در این گونه نشست ها بسیار مهم است تا بتوانند از تصمیم خود دفاع کنند و اگر جهان را قناعت داده نتوانند، قناعت کنند و بیایند به رهبری امارت اسلامی بگویند که ما باید خودمان را به این ترتیب آماده کنیم.»
محمد زلمی افغانیار تحلیلگر سیاسی میگوید:« آنها باید بر اساس اعتماد وعده های خود را به مردم افغانستان بدهد و با این اعتماد پایه های حکومت خود را تقویت کنند، حکومتی تشکیل دهند که در آن مردم از گوشه گوشه افغانستان در آن مشارکت داشته باشند، نه افرادی که با بخش های خارج از منطقه مرتبط هستند.»
برخی دیگر شماری از تصامیم حکومت را به جا نمیدانند و معتقدند که یک سلسله تصامیم در دو سال اخیر منجر به انزوای سیاسی و اقتصادی افغانستان شده است.
به گفته آنان، سیاست فشار راه حل نیست و جامعه جهانی و حکومت سرپرست باید برای حل این چالش ها و مشکلات نبال راه حل باشند.
نجیبالله جامع، تحلیلگر سیاسی میگوید:« حقوق اساسی مردم افغانستان که عبارت از آموزش، رفتن به مکتب و پوهنتون و کار زنان، و همچنین اصلاحاتی که افغانستان را متحد میکند در این جغرافیا به آن عزت و احترام می بخشد؛ بنابراین، امارت اسلامی باید در این زمینه گام های جدی بردارد.»
شرکت کنندگان در این نشست بین المللی دو روزه در فارمت دوحه تحت عنوان ساختن آینده مشترک گفتند که باید چنین استراتیژی در جهان ایجاد شود که بر اساس آن زنان و دختران بتوانند از حقوق اولیه خود برخوردار شوند و همچنین برای آینده مشترک به کار مشترک تاکید شده است.