در چند دهه گذشته، آب دریای کنر بدون چوکات منظم قانونی به پاکستان سرازیر شده و این کشور علاوه بر کشاورزی، از آن برای تولید برق نیز استفاده میکند.
چندی پیش پس از انتشار گزارش شمشاد در این باره، توجه دولت نیز به این موضوع جلب شد و اخیراً عبداللطیف منصور سرپرست وزارت آب و انرژی در گفتگو با شمشاد گفته است که مورد کنترول آب دریای کنر سروی تخنیکی را انجام داده اند و در آینده نزدیک قرارداد ساخت بند آبی با یک شرکت ترکی امضا شود.
به گفته منصور، با ساخت این بند، ۳۴ هزار هکتار از اراضی دشت گمبیری آبیاری و ۴۵ میگاوات برق تولید میشود.
منصور میافزاید:« بندی که بالای دریای کنر ساخته میشود، با پول خیرات ساخته نمیشود که کسی بگوید من دو میلیارد پول میدهم، باز هم نمیتواند آن را برآورده کند. ما به عنوان دولت این پروژه را روز گذشته هم در نظر گرفتیم، دشت گمبیری که تقریباً ۳۴ هزار هکتار زمین است را آبیاری کرده و تقریباً ۴۵ مگاوات برق تولید میشود که ما مطالعات، بررسی ها و سایر قسمت ها را برای اعمار بند تکمیل کرده ایم. یک شرکت ترکی میخواهد روی آن کار کند و انشاالله ما آن را می سازیم، هیچ مشکلی نیست، این حق ماست.»
اگرچه تمام هزینه ساخت این بند مشخص نیست، اما منصور میگوید، نیازی به دونر برای تامین مالی آن نیست و سعی دارد با استفاده از منابع داخلی خود، آب تمام حوزه ها به شمول حوزه دریای کنر را کنترول کند.
منصور میافزاید:« ما به کسی آسیب نمی رسانیم. اگر از حق خود در اینجا استفاده نکنیم، پس این بد است. شهروندان مطمئن باشند که وزارت انرژی و آب متعهد است که تا حد توان کار بالای پروژه های را آغاز خواهد کرد؛ چه پروژه کنر باشد، بدخشان، کجکی، غور و چه در بادغیس، همه آنها را شروع می کنیم.»
سرپرست وزارت آب و انرژی، علاوه بر کنترول آب، میگوید که پاکستان با تصمیم اخیر خود به عنوان کشور میزبان با مهاجرین افغان، همه کارهای خوب به باد داد.
به گفته منصور، اخراج اجباری مهاجرین افغان از این کشور خلاف تمامی قوانین بین المللی است.
وی افزود:« ما از چنین تصمیمی این افراد می ترسیم، که چرا چنین تصمیمی گرفتند، زیرا خدای ناکرده مخالفان پاکستان توسط این افراد تقویت میشود، این موضوع باید بسیار جدی گرفته شود. مهاجرین بالاخره به اینجا میآيند، اینجا وطن شان است، در این شکی نیست که آنجا نخواهد ماند؛ اما روشی که حالا اتخاذ شده برای هیچکس قابل قبول نیست، این روش نه در اسلام ایجاب میکند، نه در افغانیت و نه در همسایگی، پس توصیه ما برای آنها این است که به دقت به این مسئله فکر کنید، به این نبینید که ما امروز ۱۰۰ هزار مهاجر را اخراج کردیم، اخراج کردید اما با تحقیر کردن، پس نگوید که ما به افغانها نیکی های زیادی کردیم زیرا در آخر تمام خوبی های خود را از بین بردید.»
این در حالی است که اعمار بند آب و برق بالای دریای کنر پروژه بزرگی خوانده میشود که با تکمیل آن هزاران هکتار زمین آبیاری و برق بسیاری از ولایات تامین میشود و در کنار آن آب افغانستان که سال ها به طور رایگان به پاکستان میرفت نیز مهار میشود و در این زمینه افغانستان به خود کفایی میرسد.