نشست دیالوگ امنیتی هرات توسط مرکز مطالعات استراتیژیک افغانستان در دوشنبه، پایتخت تاجکستان برگزار شده است.
در روز اول نشست، اگرچه بسیاری از شرکت کنندگان، مذاکرات را راه حلی معقول برای اصلاح وضعیت کنونی افغانستان خواندند، اما برخی دیگر بحث جنگ را به عنوان گزینه ای برای آینده افغانستان مطرح کردند.
اما تحلیلگران سیاسی رای مثبت برخی از شرکت کنندگان در مورد جنگ را مغایر با وضعیت افغانستان می دانند و میافزایند، این دسته افراد بر اساس اجندا کار خود تصمیم گیری میکنند که نتیجه آن ویرانی افغانستان است.
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« چهره های جنایتکار جنگی و بشری ۴۵ سال با حمایت جهان و همسایگان به ویژه پاکستان جنایات بشری را علیه مردم و کشور ما مرتکب شدند و این میدان دیگر به روی آنها بسته است. اکنون قدرت هیچ کشور ابرقدرتی به افغانستان نمیرسد، فقط فشار سیاسی و اقتصادی به افغانستان وارد خواهد شد.»
نمایندگان پارلمان پاکستان و برخی از سیاستمداران ملی گرا پشتونخوا نیز در این نشست دعوت شده بودند و دیدگاه های خود را در مورد وضعیت کنونی افغانستان بیان کردند.
کارشناسان تمرکز برخی از این افراد بر جنگ افغانستان را رد میکنند و میگویند که دیگر جایی برای جنگ وجود ندارد.
واحد فقیری، تحلیلگر سیاسی میگوید:« آیا مبارزه مسلحانه با طالبان ضروری است؟ من فکر میکنم این یک اشتباه است، افغان ها دیگر جنگ نمیخواهند. افغان ها میخواهند از راه های سیاسی، جامعه جهانی و خود افغان ها بر طالبان فشار بیاورند تا طالبان اصلاحات سیاسی را بپذیرند.»
ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی در مورد کنفرانس امنیتی هرات میگوید که به دلیل اهمیت و ارزش نداشتن در مورد آن اظهار نظر نمیکند.
در اولین روز دیالوگ امنیتی هرات، بسیاری از شرکت کنندگان در نشست مذکور بر مذاکرات برای رهایی افغانستان از وضعیت کنونی، ایجاد حکومت همهشمول، تحقق حقوق بشر و بسیاری موارد دیگر تاکید کردند.
در این نشست از جامعه جهانی نیز خواسته شد تا کمک های خود را برای مهار کردن وضعیت بشری افغانستان با افغان ها ادامه داده و افزایش دهند.