۸۰۰ روز از تعطیلی مکاتب دخترانه بالای ششم ابتدایی در کشور در حالی به پایان رسید که هنوزهم مشخص نیست چه زمانی دختران به آموزش باز میگردند.
به دلیل تصمیم تعطیلی مکاتب بروی دخترانی بالاتر از صنف ششم، خالده در صنف یازدهم مکتب باقی مانده است.
خالده میگوید که انتظار داشت بعد از اتمام مکتب در پوهنزی ژورنالیزم درس بخواند، اما نمداند که آیا این آرزو برآورده می شود یا خیر.
وی می افزاید:« باید فرصت خوبی از نظر آموزشی به دختران داده شود و امارت اسلامی در اسرع وقت تمام امکانات را برای آنان فراهم کند.»
نه تنها خالده، بلکه ده ها هزار دختر مانند او امیدی برای آموزش دارند، اما خالده به نمایندگی از همهٔ آنها از حکومت سرپرست میخواهد که هر چه زودتر دروازه های مکاتب را بروی دخترانه باز کند.
وی میافزاید:« زمانی که تحصیلاتش تمام شود و از پوهنتون فارغ شود، باید هر چه زودتر زمینه کار نیز برایش فراهم شود.»
در همین راستا، علاوه بر سرمنشی سازمان ملل متحد، رهبران کشورهای مختلف، سازمان های مدافع حقوق بشری و مردم عام افغانستان نگرانی خود را از محدودیت آموزش دختران ابراز کرده اند، اما خواسته های آنان هیچ جایی را نگرفته است.
سازمان عفوه بینالملل دسترسی به آموزش را حق اساسی دختران و پسران میداند و میگوید که حکومت سرپرست باید فوراً مکاتب دختران را بدون تأخیر باز کند.
این سازمان افزوده:« دسترسی به آموزش یکی از حق اولیه بشری است و طالبان با بستن مکاتب دخترانه بالای صنف ششم، این حق را زیر پا می گذارند و همچنان به آن ادامه میدهد.»
ثریا پیکان، فعال حقوق زنان میگوید:« زنان نیز متعلق به این کشور هستند و کشور برای زنان و مردان حقوقی دارد. زنان نیز میخواهند مسوولیت خود را ادا کنند، درس بخوانند و باسواد شوند.»
جدا از این، حدود ۳۵۰ روز است که پوهنتون ها نیز تا امر ثانی برای دختران تعطیل است.
کارشناسان سیاسی میگویند، حکومت سرپرست باید در ۸۰۰ روز گذشته تمام موانع آموزش دختران را برطرف میکرد، زیرا اگر دختران به مکاتب نروند عواقب خوبی برای افغانستان نخواهد داشت.
جنت فهیم چکری، کارشناس سیاسی میگوید:« قبل از هر چیز برای امارت اسلامی لازم است تا دروازه های مکاتب را بروی دختران باز کند تا مشروعیت داخلی کسب شده و راه برای مشروعیت بین المللی هموار شود.»
نازکمیر کارشناس سیاسی میگوید:« بستن دروازه های مکاتب بروی دخترانه و تعلیق کار زنان، فاصله و بی اعتمادی را میان دولت و ملت در داخل کشور افزایش داده است و همچنین برخی نهادهای بین المللی نیز بر این امر تاکید دارند و فعالیت های خود را تا حدی در افغانستان کاهش داده اند؛ بنابراین، امارت اسلامی افغانستان باید فاصله میان دولت و ملت را کاهش دهد.»
هرچند حکومت در این زمینه حرف جدیدی نگفته است؛ اما پیش از این گفته بود که در حال کار بر روی میکانیزمی برای آموزش دختران است.
بیش از دو و نیم سال است که مکاتب دخترانه بالای ششم ابتدایی به روی دختران بسته است و واکنشهای داخلی و خارجی همچنان در رابطه با این موضوع ادامه دارد.