شماری از تحلیلگران سیاسی میگویند که هدف اصلی چندین دهه مخالفت پاکستان با افغانستان این است که اسلام آباد منافع خود را در بی ثباتی کابل میبیند و این عمق ستراتیژی سیاست خارجی این کشور علیه افغانستان است.
آنها معتقدند که این کشور منافع افراطی خود را در تمام قضایای افغانستان جستجو کرده است که منجر به ناامنی، بی ثباتی و دیگر نیازهای افغانستان شده است.
آنها همچنین میگویند که پاکستان هرگز نمیتواند نظام قدرتمند، مستقل و متمرکز را در افغانستان تحمل کند و از راه های مختلف برای آن مشکل ایجاد میکند.
نجیب الله جامع، تحلیلگر سیاسی میگوید:« پاکستان در تاریخ ۷۵ ساله خود خواهان یک افغانستان ضعیف بوده است، افغانستانی که تقسیم شده، تکه تکه شده، از اختلافات داخلی رنج می برد و آنها (پاکستان) از آن سود ببرند.»
پاکستان روند اخراج مهاجرین افغان را بر خلاف تمامی قوانین بین المللی مهاجرت آغاز کرده است که این از سوی سازمان های بین المللی حقوق بشر و دولت افغانستان محکوم شده است، اما اسلام آباد همچنان بر تصمیم خود ایستاده است.
اخیراً برخی از فعالان حقوق بشر در پاکستان و برخی از سیاستمداران این کشور برای تغییر تصمیم در مورد مهاجران افغان به ستره محکمه پاکستان عریضه کردند، اما دولت پاکستان این درخواست را رد کرد.
طاهر خان خبرنگار پاکستانی میگوید:« در این عریضه، این تصمیم پاکستان را خلاف قانون اساسی خوانده و خواستار پس گرفتن این تصمیم شدنده بودند، اما ستره محکمه پاکستان این درخواست را رد کرد و همچنین گفته بود که این نقض حقوق بشر نیست.»
تحلیلگران بر این باورند که پاکستان برای منافع خود علیه افغانستان به هیچ نوع حقوق بشر و سایر قوانین بین المللی متعهد نیست.
آنها میگویند که اسلام آباد در تاریخ ۷۵ ساله خود همواره سعی کرده که افغانستان را تضعیف کند، حکومت ها را نابود کند و کشور نیازمند به آنها باشد.
کمال ناصر اصولی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« دولت پاکستان آشکارا در طول تاریخ علیه افغان ها نفرت و دشمنی کرده است، در همه موارد آنها خواهان یک حکومت ضعیف در افغانستان هستند. آنها به هیچ وجه تحملی تشکیل دولت قوی مرکزی را ندارد. جدا از این، دولت پاکستان در طول تاریخ حقوق بشر را نقض کرده است. هیچ نشانه ای از حقوق بشر در پاکستان دیده نمیشود.»
برخی دیگر میگویند که دولت افغانستان باید در برابر این گونه سیاست های نادرست پاکستان برای ثبات و توسعه کشورش تلاش کند تا تمام اهداف شوم پاکستان خنثی شود.
به گفته آنها، دولت افغانستان باید پروژه های بزرگ دیگری مانند کانال قوش تیپه را آغاز کند و به مهاجرانی که به اجبار از پاکستان اخراج شده اند زمینه کار فراهم کند.
از آغاز روند اخراج مهاجران افغان از پاکستان تا اکنون حدود چهارصد هزار مهاجر افغان به کشور خود بازگشته اند، که حکومت افغانستان برای شان تمام سهولت ها را فراهم کرده و آنها را با ترانسپورت رایگان از تورخم و مناطق دیگر و ولایات شان میبرند.