در پشتونخوا و پاکستان فضای زندگی برای پناهجویان که راجستر نیستند قید شده و با تکمیل شدن زمان تعیین شده برای خروج این پناهجویان، آزار و اذیت افغان ها در این کشور افزایش یافته است.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان میگوید که افغان ها در پشتونخوا و پاکستان با وضعیت دشواری مواجه هستند و فشار از سوی حکومت پاکستان بر آنها افزایش یافته است.
به گفته این کمیشنری، پناهجویان از جمله زنان و کودکان که در این اداره ثبت هستند و مدارک قانونی دارند، نیز با فشار های حکومت پاکستان مواجه شده اند.
این کمیشنری افزوده:« ۸۶ درصد خانواده های که از هفته دوم ماه سپتمبر از پاکستان خارج شده اند، گفته اند که از دستگیر شدن ترسیدند. ما از دولت پاکستان میخواهیم که به حقوق کودکان احترام بگذارد.»
ظاهر بهاند، رئیس شورای خبرنگاران افغانستان در پاکستان میگوید:« افرادی که اسناد و ویزا دارند هم دستگیر میشوند و آنانی که ندارند هم، کسانی که از راه سپین بولدک آمدهاند نیز دستگیر میشوند؛ یعنی همگی به یک چشم دیده میشود که این جفای بزرگی در حق پناهجویان افغان است.»
این در حالی است که هزاران پناهجوی عودت کننده به خط فرضی دیورند به سمت افغانستان رسیده و یا منتظر ثبت نام و بیومتریک هستند.
پناهجویان افغان مقیم پاکستان میگویند که روند آزار و اذیت پولیس پاکستان در این کشور سرعت گرفته است و آنها حتی افغان های که اسناد و مدارک قانونی دارند را نیز دستگیر میکنند.
حاجی خوگیانیوال، یک پناهجوی افغان مقیم پاکستان میگوید:« بیشتر مشکلات برای کسانی است که در خانه های خوبتر شهر زندگی میکنند و به آنها گفته می شود ظرف پنج روز خانه های خود را از اینجا انتقال دهید، در غیر این صورت برخورد قانونی با آنها خواهد شد و زندانی میشوند.»
حکومت سرپرست از دولت پاکستان میخواهد که با در نظر گرفتن اصول بین المللی مهاجرین با مهاجرین افغان برخورد کند و دستگیری و آزار آنها اقدامی خلاف اصول بین المللی است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی میگوید:« امارت اسلامی افغانستان از طریق تمامی ارگان های خود به مقامات پاکستانی اطلاع میدهد که نباید از زور بیش از حد با مهاجرین استفاده کنند. اکنون شرایط تغییر کرده است، ابتدا مشکلاتی وجود داشت، در بخش انتقالات مشکلات وجود داشت؛ اما از روزگذشته امکانات هم در تورخم و هم در سپین بولدک افزایش یافته است، قبلا مردم را تلاشی میکردند، آنها را اذیت میکردند اما اکنون همهٔ اینها تمام شده است.»
این در حالی است که سرپرست وزارت دفاع ملی نیز رفتار پاکستان با مهاجرین افغان را ظالمانه خوانده و به پاکستان گفته که باید عواقب همه کار های خود را بسنجد.
در عین حال، دیده بان حقوق بشر میگوید که خروج اجباری پناهجویان افغان از پاکستان ظلم است و افغانستان در زمستان امسال با بحران بشری روبرو خواهد شد.