از زمانی که پاکستان برای تخلیه پناهجویان افغان ضرب الاجل تعیین کرده، این نگرانی وجود دارد که این پناهجویان با فرا رسیدن فصل زمستان با مشکلات اقتصادی و صحی گونه گونی مواجه شوند.
کمیشنری عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد از حکومت پاکستان خواسته است تا قبل از اینکه دیر شود برای جلوگیری از نقض حقوق بشر، اخراج اجباری پناهجویان افغان را متوقف کند.
این کمیشنری در یک خبرنامه گفته است که تصمیم پاکستان برای اخراج پناهجویان غیرقانونی به حدود ۱.۴ میلیون پناهجوی افغان آسیب جدی خواهد زد.
در بخشی از خبرنامه آمده است:« بیش از دو میلیون افغان بدون مدرک قانونی در پاکستان زندگی میکنند که حداقل ۶۰۰ هزار تن آنها پس از تسلط طالبان در ماه اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کردهاند. ما از تصمیم پاکستان برای اخراج اتباع خارجی غیرقانونی پس از اول نومبر بسیار نگران هستیم. این اقدام به طور نامتناسبی بر بیش از ۱.۴ میلیون افغان بدون اسناد در پاکستان تأثیر گذاشته که در حال حاضر در پاکستان هستند.»
اسماعیل زدران، تحلیلگر حقوقی میگوید:« سران امارت اسلامی ما باید چی انجام دهند؟ در حال حاضر، داشتن یک برنامه خوب برای پناهندگان، بهتر است.»
همزمان، ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل و از فعالان عرصه آموزش دختران نیز از تصمیم پاکستان برای اخراج پناهجویان انتقاد کرده و از این کشور خواسته در سیاست خود تجدید نظر کند.
یوسفزی افزوده:« پناهجویان افغان، کودکان، زنان و مردان از دست طالبان فرار کردند. آنها سزاوار حمایت و احترام هستند، نه موانع و آزارهای دیگر. من آواز کارشناسان سازمان ملل را تکرار میکنم و از حکومت پاکستان میخواهم که در سیاست اخراج دسته جمعی خود تجدید نظر کند.»
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که پاکستان اغلب پناهجویان افغان ساکن در این کشور را قربانی مشکلات سیاسی با دولت افغانستان میکند.
به گفته آنها، با اخبار و همدلی سازمان ملل و سایر سازمان های بین المللی مشکل حل نمیشود و باید پاکستان را تحت فشار قرار دهند؛ تا از بدرفتاری با پناهجویان افغان دست بردارد.
واحد فقری کارشناس روابط بین الملل میگوید:« ما نمیتوانیم از دیگران بخواهیم که شرایط زندگی را برای افغان ها فراهم کنند. ما باید از دولت خود بخواهیم که یک زندگی آبرومندانه را برای مردم ما، برای پناهندگان در داخل افغانستان فراهم کند.»
در مورد محل اقامت مهاجرین افغان که از پاکستان برگشته اند و فرا رسیدن فصل زمستان، چندین بار با عبدالمطلب حقانی سخنگوی وزارت امور مهاجرین تماس گرفتیم، اما تا زمان نشر گزارش وی نظر خود را با ما در میان نگذاشت.
اما دو روز قبل، رهبر امارت اسلامی در فرمانی کمیسیون عالی رسیدگی به مشکلات مهاجرین افغان را تشکیل داد که مسوولیت آن تشخیص پناهندگان، انتقال آنها، ارائه خدمات اولیه صحی و ساخت و ساز پناهگاه های کوتاه مدت است.