حقوق بشر و حکومت همهشمول دو موضوعی است که تقریباً در هر نشست و گفتگو در مورد افغانستان مورد بحث قرار میگیرد.
اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی میگوید که حقوق همه مردم در افغانستان تامین است و جهان تعریف درستی از حقوق بشر ندارد.
مجاهد میافزاید:« حقوق بشر در افغانستان تامین است. حقوقی که شریعت به شهروندان داده است امارت اسلامی موظف به اعطای آن به زن و مرد است. اما این دیدگاه در تعریف حقوق متفاوت است. متأسفانه دنیای غرب و کشورهای که اسلامی نیستند، فکر میکنند که ما باید حقوق بشر را از دیدگاه آنها تعریف کنیم و بشناسیم.»
شماری از کارشناسان سیاسی میگویند، اگرچه جهان گاهی موضوع حقوق بشر را برای اهداف خود مطرح میکند، اما بر اساس اصول بین المللی، اعلامیه حقوق بشر نیز وجود دارد که افغانستان آن را پذیرفته و لازم است برای این مسئله راه حلی دریافت شود.
عزیز معارج کارشناس سیاسی میگوید:« هر کشوری حقوق بشر را بر اساس منافع و سیاست های خود تعریف میکند، اما بر اساس اصول بین المللی اعلامیه حقوق بشر وجود دارد که در سال ۱۹۴۸ ساخته شد و شورای حقوق بشر در شورای امنیت وجود دارد، پس اگر به افغانستان توجه کنیم، منع دختران از مکاتب و ایجاد موانع در آن، نقض حقوق بشر است، زیرا این حق آنها (دختران) است.»
آموزش دختران و کار زنان دو موضوعی است که امارت اسلامی را در داخل و خارج با چالش های روبرو کرده است.
کارشناسان بر این باورند که اگر امارت اسلامی در این گونه مسائل بر اساس اصول بینالمللی گام بردارد، بهانهجویی برخی طرفها پایان خواهد یافت.
پیش از این در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز در مورد کار و آموزش دختران و زنان در افغانستان، ابراز نگرانی شده بود، اما امارت اسلامی گفته است که جهان باید اعلامیه های خود در مورد حقوق بشر را بر اساس فرهنگ، مذهب و سایر جنبه ها ارائه کند.