۱۷ اکتوبر به عنوان روز جهانی ریشه کنی فقر در جهان تجلیل میشود.افغانستان یکی از کشورهای فقیر است که میلیون ها تن در آن زیر خط فقر زندگی میکنند. سازمان ملل در گزارشی منتشر کرده خود به مناسبت این روز گفته است که در حال حاضر ۷۰۰ میلیون تن در سراسر جهان در فقر به سر می برند.
در گزارش نام این کشورها یاد نشده است که افراد بیشتری نسبت به سایرین با فقر روبرو هستند.
در بخشی از این گزارش آمده است:« بر اساس برآوردها نزدیک به ۷۰۰ میلیون تن در سراسر جهان در فقر شدید به سر میبرند که اکثر آنها در شرایط سخت کار میکنند.»
بر اساس گزارش های قبلی ادارات سازمان ملل، افغانستان به عنوان کشوری یاد شده که بیش از ۹۰ درصد مردم آن زیر خط فقر زندگی میکنند.
تحلیلگران اقتصادی تحریم های اقتصادی جهان را بر افغانستان، محدودیت های سیستم بانکی، دهه ها جنگ در کشور، خشکسالی و نبود فرصت های شغلی را از دلایلی میدانند که افغان ها را با فقر مواجه کرده است.
نورالله عزیز، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« کاهش کمک های بین المللی، عدم موجودیت سرمایه های بین المللی، کاهش سرمایه گذاری داخلی و خارجی در افغانستان، موجودیت سطح بالای فساد اداری و همچنین کاهش سرمایه گذاری در پروژه های اساسی و زیربنایی افغانستان، مواردی است که فرصت را برای افزایش سطح غربت فراهم کرده است.»
خواسته ها برای جلوگیری از فقر در افغانستان، این است که حکومت سرپرست باید کار روی پروژه های ملی و بزرگ را آغاز کند و زمینه کار را برای افرادی که تحت خط فقر قرار دارند، مساعد کند.
شهسوار سنگروال تحلیلگر سیاسی میگوید:« در حال حاضر در افغانستان فقر و بیکاری وجود دارد و این ها همه مشکلاتی است که مردم افغانستان و جهان با آن مواجه هستند. جهان با کمبود مواد غذایی مواجه شده است. برای جلوگیری از فقر و بیکاری در افغانستان بهتر است موسسات که در زمان جنگ از بین رفته بود را دوباره احیا کرده و کشاورزی را توسعه و انکشاف دهیم و از این راه ها می توان به مشکلات بیکاری و فقر نقطهٔ پایان بگذاریم.»
از سوی دیگر مسوولین وزارت اقتصاد دلیل افزایش سطح فقر را در کشور محدودیت های میدانند که از سوی جهانیان بالای نظام سیاسی، اقتصادی و بانکی کشور وضع شده است.
این در حالی است که برنامه جهانی غذا قبلاً یک سوم جمعیت افغانستان را از دسترسی به غذای کافی محروم خوانده بود.