رؤسای جمهور تاجکستان، ازبکستان، قرغزستان، ترکمنستان و قزاقستان که در سفری مشترک به جرمنی رفته اند، با اولاف شولچ نخست وزیر این کشور در کنار موضوعات دیگر در مورد وضعیت کنونی افغانستان نیز گفتگو کردند.
این روسای جمهور پس از این نشست در یک خبرنامهٔ مشترک خواهان تشکیل حکومت همهشمول در افغانستان شده و گفته اند که در این ساختار باید تمام اقوام و گروه های سیاسی مشارکت داشته باشند تا بتوانند به حقوق و آزادی همه افغان ها احترام بگذارند و از آنها محافظت کنند.
در بخشی از این خبرنامه آمده است:« رهبران بر اهمیت حکومتی همهشمول تاکید کردند که همه اقوام و گروه ها سیاسی با اشتراک فعال از حقوق اساسی بشر و آزادی همه شهروندان افغانستان محافظت کنند و به آنها احترام بگذارند، همچنین بر احیای اقتصاد برای رسیدن به صلح پایدار در افغانستان تاکید و حمایت کردند.»
رهبران جرمنی و کشورهای آسیای میانه تعهد های خود را در مورد انکشاف یک افغانستان آرام و مرفه تمدید کرده و افزودند که باید حقوق بشر همه افغان ها به ویژه زنان و دختران حفظ و احترام شود.
این رهبران از کمک های بشری سازمان ملل تقدیر کردند و بر اهمیت حمایت از پروژه های آنها تاکید کردند.
در بخشی از خبرنامه آمده است:« رهبران بر تعهد خود به انکشاف افغانستان به عنوان یک کشور صلح آمیز، باثبات و مرفه و کشوری که به حقوق بشر همه شهروندان به ویژه زنان و دختران احترام میگذارد، تاکید کردند. آنان از تمام تلاش های جامعه جهانی برای کمک های بشردوستانه که مطابق با قوانین، موازین و اصول بین المللی به مردم افغانستان ارائه می کند، ستایش کردند.»
اگرچه در بسیاری از نشست های منطقه ای و بین المللی همین درخواست ها مطرح شده است، اما جهان هنوز تعریف مشخصی برای حکومت همهشمول ارائه نکرده است.
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که جهان در تلاش جابجا سازی افراد خود در حکومت افغانستان هستند که این خواست برای هیچ کس قابل قبول نیست و افغان ها نیز چنین حکومتی را نمیخواهند.
برخی دیگر بر این عقیده اند که جهان خواهان تشکیل یک حکومت متخصص است که امارت اسلامی باید به آن توجه جدی داشته باشد.
امارت اسلامی هیچ واکنشی به خبرنامهٔ مشترک این کشورها نشان نداد، اما پیش از این گفته بود که با ورد شان حقوق همه افغانها محفوظ شده، حکومت همهشمول است و نسخههای برخی کشورها برای تشکیل حکومت را مداخله در امور داخلی افغانستان میخواند.