اداره آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) در گزارش خود گفته است که از سال ۲۰۲۱، تعداد کودکان و جوانان محروم از آموزش در سراسر جهان به ۶ میلیون تن افزایش یافته است.
در این گزارش گفته شده است که باوجود تلاش های آنها، آموزش و پرورش در جهان هنوز وضعیت خوبی ندارد.
در این گزارش به قول از آدری ازولی، رئیس یونسکو، گفته شده که اگر جهان میخواهد آینده میلیونها کودک را بسازد، باید دست به کار شود.
در بخشی از این گزارش آمده است:« اگرچه در چند دهه گذشته تلاش های قابل توجهی برای ارائه آموزش با کیفیت برای همه انجام شده است، اما بازهم آموزش و پرورش در وضعیت اضطراری قرار دارد. یافته های یونسکو نشان میدهد، تعداد کودکان که به مکتب نمیروند در حال افزایش است. اگر دولت ها نمی خواهند آینده میلیون ها کودک را بفروشند، باید فوراً اقدام کنند.»
از سوی دیگر، بیش از دو سال است که در افغانستان دختران بالای صنف ششم، اجازه رفتن به مکاتب را ندارند.
یونسکو گفته است که از سال ۲۰۲۱، تعداد کودکان و نوجوانانی که از آموزش بازمانده اند به ۶ میلیون تن افزایش یافته که یکی از دلایل آن محدودیت ادارت آموزشی در افغانستان است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« از سال ۲۰۲۱، تعداد کودکان و نوجوانانی که از آموزش بازمانده اند به ۶ میلیون تن افزایش یافته و اکنون در مجموع این رقم به ۲۵۰ میلیون تن رسیده است. این افزایش تا حدی به دلیل خروج گسترده دختران و زنان جوان از آموزش در افغانستان است.»
فاطمه ساپی، ییک تن از دانش آموزان میگوید:« دوسال میشود که دروازه های مکاتب بسته است با وجود اینکه ما و بسیاری از هموطنان ما خواهان بازگشایی دروازه های مکاتب شدیم، خواست جهان نیز همین است که به دختران اجازه آموزش داده شود؛ اما نتیجهٔ مثبتی دریافت نشد. ما امیدواریم اجازهٔ آموزش داده شود و ما بتوانیم دروس خود را ادامه دهیم.»
سپس امارت اسلامی میگوید که به آموزش دختران متعهد است. شیر محمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجه در یک سخنرانی در نشستی در پنجشیر، بر آموزش دختران تاکید کرده و گفته که در تلاش است تا این حق را اعطا کند.
ستانکزی افزوده:« امارت اسلامی همواره گفته است که به تمام حقوق زنان که در بشریت، اسلام و فرهنگ افغانها وجود دارد متعهد است و انشاءالله این حقوق به آنها اعطا خواهد شد؛ اما با توجه به یکسری مشکلات به جا مانده از نظام های گذشته و افراط و تفریط در نظام های گذشته به ویژه علیه زنان، مدتی زمان میخواهد تا این مشکلات حل شود. ما امیدواریم و تلاش میکنیم هر چه زودتر دروازه های مکاتب، پوهنتون ها و مدارس به روی خواهران و برادرانمان باز شود.»
آموزش دختران و کار زنان موضوعاتی است که همیشه مطرح میشود، برخی از مقامات امارت اسلامی در سخنان خود بر این موضوع تاکید میکنند، اما با گذشت دو سال هنوزهم دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش محروم هستند.