مسوولین برنامه جهانی غذا میگویند که این برنامه با بحران مالی بد تاریخی مواجه است و به گفته آنان این کاهش بودجه در حالی است که تامین نیازهای غذایی در جهان دشوار شده است.
سیندی مک کین رئیس این برنامه گفته است که آنها پول کافی برای ادامه برنامه خود در افغانستان تا پایان ماه اکتوبر ندارند و در صورت عدم دریافت کمک مالی مجبور به ترک کامل افغانستان خواهند شد.
مک کین افزوده:« در اوسط و هفته آخر ماه سپتمبر امسال با کمبود شدید بودجه در افغانستان مواجه خواهیم شد که به دلیل آن مجبور به تعویق ماموریت خود در افغانستان میشویم. برای اولین بار در حالی که نیاز به کمک های غذایی در جهان چندین برابر افزایش پیدا کرده، کمک ها با این بنیاد کاهش یافته و این سازمان مجبور به کاهش کمک های خود با کشورهای افغانستان، بنگلادش، فلسطین، کانگو، هایتی، اردن، سودان جنوبی، سومالیا و سوریه شده است.»
مک کین گفته است که حساسیت کشورهای کمک کننده به کمک به کشورهای نیازمند افزایش یافته است.
سازمان ملل میگوید، سال ۲۰۲۳ دومین سال متوالی در سه دهه اخیر است که شاخص توسعه بشری در جهان با کاهش مواجه است.
کارشناسان مسایل اقتصادی تاخیر احتمالی فعالیت برنامه جهانی غذا را نگران کننده خوانده و خواسته اند که با توجه به فقر و بیکاری در افغانستان، سازمان های بین المللی نباید فعالیت ها را به تعویق بیندازند بلکه کمک ها به افغانستان را افزایش دهند.
عبدالنصیر رشتیا، کارشناس اقتصادی میگوید:« مسئله این است که دولت افغانستان برای جلوگیری از این فاجعه بشری در کشور از چه روشهای باید استفاده کند، زیرا وضعیت کنونی افغانستان به شدت نیازمند کمک جامعه جهانی است و اگر این کمک ها متوقف شود، مردم با مشکلات جدی مواجه خواهند شد. در قدم اول لازم است تا حکومت تلاش کند مشکلات سیاسی خود را با جهان حل کند تا افغانستان از محدودیت های اقتصادی رها شود و جهان نه تنها در بحث های بشری دخیل باشد، بلکه در توسعه اقتصادی و پروژه های انکشافی نیز کمک های اقتصادی کنند.»
مسوول برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد در افغانستان سه ماه پیش گفته بود که حدود ۲۰ میلیون تن در این کشور غذای کافی ندارند، با گرسنگی خواب میشوند و ۴ میلیون مادر و کودک با تهدید سوء تغذیه و مرگ روبرو هستند.