برنامه جهانی غذا برای اولین بار در شش دهه گذشته با کمبود بودجه بزرگ مواجه شده است.
این برنامه در گزارشی گفته است که کمبود بودجه مانع برنامه های آنها برای میلیون ها افغان فقیر خواهد شد.
در گزارش گفته شده که امسال به دلیل کمبود بودجه، ۱۰ میلیون افغان کمک های بشری آنها را دریافت نمیکنند و علاوه بر آن کارمندان آنها نمیتوانند به نیمی از ولسوالی های افغانستان سفر کنند.
در بخشی از این گزارش آمده است:« به دلیل کمبود بودجه، امسال ۱۰ میلیون افغان کمک های بشری ما را دریافت نخواهند کرد. علاوه بر این، ما نمیتوانیم کمکهای بیشتری را به نیمی از ولسوالیهای افغانستان برسانیم.»
از سوی دیگر، شماری از کارشناسان مسایل اقتصادی، عدم تعامل حکومت سرپرست با جامعه جهانی را دلیل کاهش کمکها میدانند و میافزایند که با کاهش کمکها، سطح فقر در کشور افزایش مییابد و وضعیت اقتصادی بدتر خواهد شد.
نورالله عزیز، کارشناس اقتصادی میگوید:« با این کار سطح فقر روز به روز افزایش مییابد، بر زندگی مردم تأثیر مستقیم وارد میکند و سیستم مالی افغانستان ضعیف میشود، زیرا کمبود دالر میتواند بر ثبات پول، بلند بودن قیمت ها و سهم افغانستان در ثبات بین المللی تأثیر بگذارد؛ پس نظام حاکم باید هر چه سریعتر مطالبات جامعه جهانی را در این زمینه بررسی کند.»
از سوی دیگر از حکومت سرپرست نیز خواسته است تا علاوه بر منابع طبیعی برای بهبود وضعیت بشری، همکاری با بخش خصوصی را در بخش کشاورزی و سایر زمینه ها افزایش دهد تا فرصت های شغلی ایجاد شود.
عبدالنصیر رشتیا، کارشناس اقتصادی میگوید:« بسیار مهم است که مشکلات سیاسی خود را با جهان حل کنیم تا مشروعیت بین المللی به دست آوریم. به این ترتیب جهان به ما کمک های بشری و اقتصادی نیز خواهد کرد، علاوه بر این، دولت باید تلاش کند تا پروژه ها را در برنامه های استراتیژیک خود اجرا کند، فرصت های جذب سرمایه را فراهم کند و سکتور خصوصی را نیز باید به حمایت کند تا سرمایه گذاری های بیشتری در داخل کشور انجام شود.»
اما برنامه جهانی غذا در حالی میلیون ها افغان را از فهرست کمک های خود حذف میکند که بر اساس یافته های سازمان های بین المللی، بیش از ۲۹ میلیون افغان به کمک های بشری نیاز دارند و در فهرست ۱۰ کشور نیازمند جهان قرار دارد.
بسیاری از سازمان های کمک رسان میلیاردها دالر برای کمک به میلیون ها افغان درخواست کرده اند که بیشتر آنها دریافت نشده است.
هرچند حکومت سرپرست از توسعه اقتصادی یاد میکند و میگوید که فرصت پیدا کرده است، اما بارها از جامعه جهانی خواسته است تا کمک های بشری را سیاسی نکنند و با توجه به شرایط کنونی افغانستان به کمک های خود ادامه دهند.