در بازار ولسوالی سمکنی ولایت پکتیا که مرکز تجارتی این ولایت گفته میشود، همچنان مردم به جای پول افغانی با کلدار پاکستانی خرید و فروش میکنند.
مردم عام و دکانداران میگویند که آنها آمادهٔ همکاری با حکومت در ترویج افغانی هستند، اما به گفته آنها حکومت نیز باید در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد.
یک تن از باشندگان ولسوالی سمکنی میگوید:« که این کشور خود ماست و خوشحال میشویم که از پول افغانی خود استفاده کنیم.»
یکی دیگر از باشندگان ولسوالی سمکنی میگوید:« باید از پول بیگانه گان صرف نظر کنیم تا مشکلات ناشی از پول آنها حل شود.»
یک تن از باشنده گان ولسوالی سمکنی میگوید:« مردم اجناس را به افغانی و دالر میآورند و به دالر میفروشند، هم چنین مشکلات زیادی برای کارگران و همه مردم وجود دارد که امیدواریم حکومت تمام پول را در اینجا به افغانی تغییر دهد.»
از سوی صرافان و تاجران میگویند که اگر در ولسوالی مذکور شعبه بانک باز شود و یا حکومت سرپرست پول افغانی را در بازارها افزایش دهد، با ترویج افغانی این مشکل حل میشود.
محمد ایوب، رئیس اتحادیه صرافان ولسوالی سمکنی میگوید:« این موضوع مربوط به حکومت است، حکومت پیشین نیز این تلاش را انجام داده بود، اما اگر مردم حمایت نشوند، دولت نمی تواند این پول را بند کند.»
سید سلیمان یکی از دکانداران ولسوالی سمکنی میگوید:« در اینجا کمبود افغانی وجود دارد و سیستم بانکی در اینجا وجود ندارد، بنابراین از دولت میخواهیم تا سیستم بانکی را برای ما فعال کند تا مردم بتوانند از پول افغانی بهره مند شوند و تمام معاملات ما با افغانی انجام شود.»
زاهد زغم یک تن از تاجران میگوید:« دلیل آن مشخص است، از یک سو دولت همکاری نمیکند و از سوی دیگر دکانداران با هم اتفاق ندارند، هر دو طرف همکاری نمیکنند، و در کنار آن من فکر میکنم دولت نیز نمیتواند به اندازه کافی پول افغانی را به بازار ها برساند.»
مقامات محلی پکتیا همچنان میپذیرند که در برخی ولسوالی ها همچنان خرید و فروش به کلدار میشود، اما میافزایند که تلاش ها برای جلوگیری خرید و فروش اسعار خارجی در این ولایت آغاز شده است.
ثواب جان اسلامیار، رئیس اطلاعات و فرهنگ پکتیا میگوید:« ولسوالی ها و مکان های بسیار کمی در پکتیا وجود دارد که در بازارها معاملات به کلدار صورت میگیرد. سیاست، عزم و نیت رهبران امارت اسلامی افغانستان جلوگیری جدی از معاملات به کلدار است و باید صد در صد پول افغانی در کشور رایج شود.»
علاوه بر پکتیا، مردم در بسیاری از ولسوالی های پکتیکا نیز از کلدار پاکستانی در معاملات روزانه خود استفاده میکنند.
به گفته مسوولین، در این زمینه تلاش های خود را افزایش داده اند تا با کمک د افغانستان بانک این مشکل را به طور کامل حل کنند.