عارف علوی رئیس جمهور پاکستان چند روز پیش پارلمان این کشور را منحل کرد و انور الحق کاکر را که رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا پاکستان بود به عنوان نخست وزیر موقت منصوب کرد.
قرار است تا سه ماه آینده در پاکستان انتخابات برگزار شده و دولت جدید در اسلام آباد تشکیل شود.
اما شماری از کارشناسان سیاسی میگویند که تغییرات سیاسی در پاکستان نه میتواند هیچ تاثیری بر وضعیت افغانستان داشته باشد و نه حکومت های ملکی توانایی ایجاد تغییرات مثبت در استراتیژی های موجود خود علیه افغانستان را دارند.
آنها معتقدند که تمام سیاست های اسلام آباد در رابطه با افغانستان توسط اداره تحقیقاتی و رهبران نظامی این کشور انتخاب میشود و هرگز طرفدار یک افغانستان با ثبات نیستند.
شهسوار سنگروال، کارشناس سیاسی میگوید:« در پاکستان، هر نخست وزیر یا چهره های سیاسی که وارد میشود، برای مدت کوتاهی کار خود را انجام میدهد، اما این قدرت و اختیار را ندارند که در امور داخلی افغانستان تغییر ایجاد کنند، این تنها اردو و یا در کل آی.اس.آی است که سیاست بلندمدت را برای افغانستان در نظر گرفته و آن را اجرا میکند. پاکستان از زمان تأسیس همواره کوشیده است تا افغانستان باید بی ثبات باشد، دولت مرکزی وجود نداشته باشد و برای مداخله آنها، افغانستان همیشه باید شرایطی را ایجاد کند که در آن (پاکستان) نتواند خود را از حکومت آنها رهایی بخشد.»
برخی معتقدند که پاکستان هرگز سیاست های خود را در قبال افغانستان تغییر نخواهد داد و میافزایند که این کشور افغانستان صلح آمیز و نظام های قدرتنمند را به ضرر خود میداند.
آنها میگویند که این امر تنها زمانی امکان پذیر است که اسلام آباد از سیاست های مغرضانه خود علیه کابل دست بردارد، تا خود را از انحصار لندن و واشنگتن رها کند و رهبران دولتی آن از طریق انتخابات حقیقی انتخاب شوند.
توریالی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« آنها (پاکستان) نمیخواهند که افغانستان یک نظام قوی داشته باشد. تا زمانی که انتخابات واقعی در پاکستان برگزار نشود و نخست وزیر یا رئیس جمهور آن توسط مردم پاکستان انتخاب نشود، سیاست پاکستان در قبال افغان ها هرگز تغییر نخواهد کرد. پس از آن این احتمال وجود دارد که سیاست پاکستان در قبال افغانستان تغییر کند، آن هم در صورتی که پاکستان از انحصار امریکا و انگلیس خلاص شود.»
فیض محمد زلاند استاد پوهنتون میگوید، نیروهای پاکستان که صلاحیت هم دارند، حکومت های این کشور را مدیریت میکنند و بر اساس استراتیژی های خود با منطقه و افغانستان تعامل میکنند.
زلاند میافزاید:« دولت های پاکستان توسط اردو و ادارت قدرتمند استخباراتی کنترول و مدیریت میشوند و در درازمدت استراتیژیهای خاص خود را برای افغانستان و منطقه دارند. بر اساس همین استراتیژی های بلند مدت، آنها تعاملات خود را به پیش میبرند.»
در شرایط کنونی پاکستان نه تنها با بحران سیاسی مواجه است، بلکه حملات و انفجارها نیز در این کشور افزایش یافته و بیشتر اوقات مسوولیت این حمله ها را تحریک طالبان پاکستان، آزادیخواهان بلوچ و گروه داعش بر عهده میگیرند.