جنرال عاصم منیر فرمانده اردو پاکستان بار دیگر حکومت افغانستان را به دست داشتن در حملات مسلحانه اخیر در آن کشور و ناتوانی در کنترول شبه نظامیان متهم کرده است.
وی در سخنرانی خود در جرگه قومی پیشاور ادعا شد که در افغانستان پناهگاه های امن برای گروه های مسلح و فعالیت های آنها است و از حکومت افغانستان خواسته تا به تعهدات خود در زمینه تروریزم مطابق توافقنامه دوحه عمل کند.
منیر افزوده:« تروریزم در پاکستان جا ندارد. مشارکت افغانها در حملات تروریستی به ضرر امنیت و ثبات منطقه است و اقدامی خلاف توافقنامه صلح حکومت سرپرست افغانستان در دوحه است. پاکستان نگران پناهگاه های امن و تحرکات آزاد گروه های مسلح در خاک افغانستان است. پاکستان برای از بین بردن تروریست ها و حفاظت از جان شهروندانش از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.»
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، اینگونه اتهامات رییس اردو پاکستان و دیگر مقامات این کشور، را دور از واقعیت خوانده و چنین اظهاراتی را دلیل برای ایجاد فضای بی اعتمادی بین دو کشور و خراب شدن ارتباطات میداند.
ذبیح الله مجاهد آخرین ناامنی در پاکستان را موضوع داخلی میداند و بر عدم استفاده از خاک افغانستان برای اهداف تروریستی تاکید دارد.
وی میافزاید:« ما اجازه نمیدهیم از خاک افغانستان علیه آنها (پاکستان) استفاده شود. اگر مدرک یا دلیلی برای این موضوع دارد با ما در میان بگذارد، بدون سروصدا در رسانه ها، خدای ناکرده مردم بدگمان میشوند، روابط ما ضعیف میشود، در عوض موضوعات باید مطرح شود. ما آماده ایم که با آنها صحبت کنیم، دلایل را بشنویم و ببینیم. اما بهتر است که آنها (پاکستان) روی مسائل امنیتی خود در داخل کشور تمرکز کنند.»
تحلیلگران سیاسی نیز بر این باورند که هرج و مرج امنیتی اخیر در این کشور کار گروه های است که در گذشته توسط اردو پاکستان برای منافع شخصی ایجاد شده بود.
آنها همچنین میگویند که پاکستان سال ها از تأمین مالی و تجهیز تروریزم سود برده است، اکنون که خود قربانی این پدیده شده بنابراین، افغانستان باید مسئولیت دستگیری متهمان تروریزم را بپذیرد.
شیر حسن حسن، تحلیلگر سیاسی میگوید:« موضوع اصلی این است که در آنجا (پاکستان) ده ها گروه تروریستی دیگر از جمله تی.تی.پی وجود دارد و آنها در هر فضاء سیاسی پاکستان ظهور و توسعه یافته اند. در ۵۰ سال گذشته آنها را برای نابودی افغانستان و تامین قدرت خود در منطقه آموزش دادند و اکنون به خود پاکستان مشکل شده اند.»
برخی دیگر میگویند که افغانستان در طول تاریخ هیچ گاه در امور داخلی و بی ثباتی کشور دیگری دست نداشته است، اما برعکس، پاکستان از روز اول تا کنون همواره منافع خود را در ضعف افغانستان و وخامت امنیت جستجو کرده است.
آنها میگویند که پاکستان هرگز افغانستان قوی و قدرتمند را نقطه ضعف ندانسته است، به همین دلیل همواره تلاش کرده تا در امور داخلی افغانستان دخالت کند و نفوذ خود را گسترش دهد.
به محض به قدرت رسیدن امارت اسلامی، یک سری اتهامات مبنی بر حمایت از تروریزم در خاک افغانستان آغاز شد. اما اخیراً بسیاری از مقامات نظامی و غیرنظامی پاکستان بارها این اتهام را بر افغانستان بسته اند.
چند روز پیش مولانا فضل الرحمن، رئیس جمعیت علمای اسلام پاکستان نیز همین اظهارات را مطرح کرده بود.