شرایطی که جهان برای به رسمیت شناسی به کابل ارائه کرده است، هنوز هم عملی نشده و جدیت بیشتری در این زمینه به میان آمده است.
اما از سوی دیگر، حکومت افغانستان همواره تاکید کرده است که خواهان روابط خوب و محترمانه متقابل با تمام جهان است و تمامی معیارهای به رسمیت شناسی را پوره کرده است.
مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه میگوید که سیاست فشار شکست خورده و اکنون زمان آن است که باید به تعامل برسیم و به گفته او افغانستان نقش مهمی در امنیت منطقه بازی میکند.
متقی میافزاید:« باید با افغانستان تعامل مثبت صورت گیرد. هر فشاری که استفاده شد، تبلیغاتی که علیه مردم افغانستان و مجاهدین شد، همه شکست خوردند. بنابراین، استفاده از این توابع کار افراد شکست خورده است.»
تحلیلگران سیاسی می گویند که تجربه دو سال گذشته نشان داده است که فشارها و تحریم ها تنها قربانی را از مردم عادی افغانستان می گیرد و زندگی را سخت کرده است.
آنها میگویند برای رسیدن به تعامل باید مذاکرات آغاز شود و تنها راه حل مشکلات و رفع بی اعتمادی، مذاکرات است که باید هر دو طرف برای آن بنشینند.
آنها همچنین میگویند که خواست شان این است تا جهان در برابر افغانستان تصامیم خود را نرم کرده و امارت اسلامی نیز برای حل مشکلات مردم انعطاف نشان دهد.
سرور نیازی تحلیلگر سیاسی میگوید:« بهتر است به جای فشار سیاسی و تحریم، راه تفاهم و همکاری را انتخاب کنیم. فشارهای سیاسی بر ملت افغانستان است، شما ببینید بیکاری، فقر و گرسنگی به اوج خود رسیده است. دیگر افغانها نیاز به اصلاحات در کشور دارند، کار ایجاد شود، بنابراین فشارهای سیاسی و تحریمها نمیتوانند راهحلی پیدا کنند.»
قریب رحمان شهاب، تحلیلگر سیاسی میگوید:« آنچه در دو سال گذشته تجربه شده این است که مردم افغانستان تاوان تحریم ها و فشارها را میپردازند. اگر این روند ادامه پیدا کند، قربانیان نیز مردم افغانستان خواهند بود. نتیجه این را میبینیم که وضعیت بد اقتصادی، بیکاری و وخامت اوضاع است. بنابراین باید برای این نگرانی ها و مشکلات، راه تعامل و گفتگو در پیش گرفته شود. جهان نیز باید با حاکمان کنونی این کار را انجام دهد و حاکمان کنونی نیز باید خواسته ها و ارزشهای مردم افغانستان را در نظر بگیرند و راههای معقولی برای حل مشکلات موجود بیابند.»
برخی دیگر معتقدند که سیاست فشار نتیجه نمیدهد و جهان باید در تصمیم فعلی خود در قبال افغانستان تغییر ایجاد کرده و راه تعامل را انتخاب کند.
آنها می گویند که پس از امضای توافقنامه دوحه، ثابت شده است که طرف افغان به تعهدات خود پابند است و اکنون جامعه جهانی باید با یک صدا در تعامل پیش قدم شود.
هیاتی به سرپرستی مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان برای گفتگو با امریکا وارد دوحه پایتخت قطر شده است.
بر اساس اطلاعات، این هیات در مورد روابط دوجانبه با طرف امریکایی، آزادسازی دارایی های منجمد شده افغانستان، ایجاد تسهیلات در سیستم بانکی و نقض حریم هوایی افغانستان توسط طیاره های امریکایی صحبت خواهد کرد.