اداره هماهنگی کمک های بشری سازمان ملل (اوچا) هر از گاهی در مورد وضعیت بشری افغانستان معلومات ارائه میکند و اخیرا گزارشی که توسط اداره خوراک و زراعت این سازمان تنظیم شده است را منتشر کرده است.
در گزارش گفته شده است که به دلیل تغییرات اقلیمی، سیاسی و اقتصادی، تعداد افغان های نیازمند افزایش یافته است.
در گزارش آمده است، پس از سال ۲۰۲۱ تعداد نیازمندان در افغانستان افزایش ۵۴ درصدی داشته است و از هر سه نفر، دو نفر به کمک های بشری نیاز دارند.
در بخشی از این گزارش آمده است:« پیشبینی میشود که در سال ۲۰۲۳ دو سوم جمعیت افغانستان به کمک های بشری نیاز داشته باشند که از سال ۲۰۲۱ تاکنون این رقم به ۵۴ درصد افزایش یافته است. محدودیتهای اخیر برای زنان، خانوادههای را در معرض خطر قرار داده که سرپرستی آنها را زنان میکنند و برای دسترسی به کمکهای بشری با تهدید مواجه اند.»
در این گزارش گفته شده است که بیشتر مردم افغانستان به زراعت و مالداری اشتغال دارند، ۸۰ درصد مردم نیازهای اقتصادی خود را از طریق زراعت تامین میکنند، اما افزوده که خشکسالی و تغییرات اقلیمی نیز تاثیر شدیدی بر زراعت داشته است و از فصل گذشته تا کنون تنها ۴۰ درصد نیاز افغان ها تامین شده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« از هر ۱۰ تن در افغانستان ۸ تن غذا، عواید و نیاز خانواده خود را از طریق زراعت تامین میکنند، اما خشکسالی فصل گذشته و زمستان شدید بر این وضعیت تاثیر گذاشته و حاصلات گندم تنها برای ۴۰ درصد نیازها کافی بود. خانواده برای رفع نیازهای غذایی خود به کمک فوری نیاز دارند.»
سالها از کمکهای بینالمللی به افغانستان میگذرد و بیشتر این کمکها را مواد غذایی اولیه تشکیل میدهد.
اما تحلیلگران اقتصادی معتقدند که حکومت باید با هماهنگی سازمان های خارجی و بین المللی علاوه بر کمک ها، میکانیزمی سرمایه گذاری نیز ایجاد کند تا فرصت شغلی برای مردم ایجاد شود.
علاوه بر ابراز نگرانی در مورد وضعیت اقلیمی، سیاسی و اقتصادی، در گزارش همچنین گفته شده که برای کمک به هشت میلیون افغان به ۲۵۲.۴ میلیون دالر نیاز است.