فقر، بیکاری، خشکسالی، آفات طبیعی و بسیاری موارد دیگر دلایل اصلی است که در دهه های اخیر زندگی افغان ها را تهدید کرده است.
برنامه انکشاف بین المللی سازمان ملل متحد (یو.ان.دی.پی) در گزارشی از پروژه به نام آبادی گفته است که پس از سال ۲۰۲۰، درآمد افغان ها ۳۰ درصد کاهش یافته است.
در گزارش گفته شده است، ممنوعیت کار زنان از سوی حکومت سرپرست، ۹۴ درصد از انجو های بین المللی را مجبور به توقف یا محدود کردن فعالیت های خود کرده است، به همین دلیل در حال حاضر ۳۴ میلیون افغان تنها به کمک های غذایی نیاز دارند.
در بخشی از این گزارش آمده است:« از سال ۲۰۲۰ بدین سو، ۳۰ درصد کاهش در عواید افغان ها آمده است. به دلیل محدودیت کار زنان، ۹۴ درصد انجو ها مجبور به توقف یا کاهش فعالیت های خود شده اند که در حال حاضر نزدیک به ۳۴ میلیون تن به کمک های غذایی نیاز دارند.»
در گزارش گفته شده است، تنها در سال ۲۰۲۲، ۲۷ میلیون افغان از آفات طبیعی متاثر شده اند که ۶۰ درصد آنها در خانه های آسیب دیده زندگی میکنند و ۸۵ درصد از این افغان ها زیر خط فقر زندگی میکنند.
همچنین در این گزارش گفته شده که ۷۸ درصد افغان ها خودکفا هستند و ۱۴ درصد مجبور به انجام کارهای شاقه بالای فرزندان خود هستند.
در بخشی از این گزارش آمده است:« تنها در سال ۲۰۲۲، ۲۷ میلیون تن در معرض حوادث طبیعی قرار گرفتند که ۶۰ درصد افغان ها در خانه های آسیب دیده زندگی میکنند و ۴۰ درصد آنها توان بازسازی را ندارند. در عین حال، ۸۵ درصد افغان ها زیر خط فقر زندگی میکنند، ۷۸ درصد آنها خودکفا هستند و ۱۴ درصد آنها بالای فرزندان خود کار شاقه انجام میدهند.»
از آنجایی که افغانستان اکنون وارد مرحله جدید سیاسی و اقتصادی شده است، مقامات امارت اسلامی نیز مشکلاتی را پذیرفته اند.
عبداللطیف نظری، معاون مسلکی وزارت اقتصاد، بهانه های خارجی ها در مورد کار زنان را بیجا میخواند و میافزاید که هنوزهم هزاران زن در بسیاری از زمینه ها مشغول کار هستند و به گفتهٔ وی پس از اصلاحات، محدودیت های دیگر نیز برداشته خواهد شد.
برنامه انکشاف سازمان ملل متحد در حالی نگران وضعیت اقتصادی افغان ها است که از سال ها بدین سو جهان با افغانستان کمک میکند، اما سطح فقر نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته است.