اگرچه حکومت سرپرست حضور گسترده گروه مسلح داعش در افغانستان و هرگونه تحرکات خرابکارانه در داخل کشور را رد کرده و نگرانی جامعه جهانی را در این زمینه بی اساس خوانده است.
اما به نظر میرسد که کشورهای همسایه، منطقه و جهان در مورد مبارزه با داعش علیه امارت اسلامی قانع نشده اند، زیرا برخی از کشورهای منطقه هر از چند گاهی نسبت به حضور این گروه در افغانستان ابراز نگرانی میکنند و آن را تهدیدی برای امنیت و ثبات داخلی خود میدانند.
در همین راستا، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران بار دیگر در گفتگو با رسانههای ایرانی گفته است که تعدادی از سران سوریه، عراق و لیبیا به عنوان کارشناس گروه داعش به افغانستان آمدهاند و این امر ممکن است حکومت افغانستان را با ناامیدی بزرگ مواجه کند.
عبداللهیان افزوده:« موضوع دوم گسترش تروریزم در افغانستان است، در حال حاضر به هیچ کسی اشکار نیست که تعدادی از رهبران گروه داعش از برخی مناطق عراق، سوریه و لیبیا به افغانستان منتقل شده اند که این یکی از بزرگترین چالش های حکومت کنونی افغانستان محسوب می شود.»
اما وزارت امور خارجه امارت اسلامی ورود رهبران گروه داعش به این کشور را به شدت رد کرده و آن را دور از حقیقت میداند.
در خبرنامهٔ منتشر شده از سوی این وزارت از این مقامات ایرانی خواسته شده است تا اطلاعات خود را برای اقدام جدی علیه این گروه با حکومت افغانستان در میان بگذارد.
در خبرنامه آمده است که افغانستان با هیچ یک از کشورهای مذکور سرحد مشترک ندارد؛ به همین دلیل تنها راه ورود احتمالی سران این گروه از طریق کشور همسایه ایران است که در این صورت مسوولیت دوباره به این کشور بازمی گردد.
در بخشی از این خبرنامه آمده است:« وزیر خارجه ایران به رسانهها گفته است که رهبران داعش از عراق، سوریه و لیبیا به افغانستان منتقل شدهاند که صحت ندارد و ما آن را رد میکنیم. اگر ایران اطلاعاتی در مورد انتقال داعش به افغانستان دارد، امید است که به اشتراک بگذارد تا نیروهای امنیتی افغانستان اقدامات لازم را انجام دهند. قابل ذکر است که افغانستان با این کشورهای عربی سرحد مشترک ندارد و بهتر است به جای این که مسوولیت را بر دوش دیگران بگذارند، به تعهدات بین المللی خود در زمینه امنیت سرحدات خود عمل کنند.»
صاحب نظران چنین اظهارات مقامات ایرانی را به هدف رسیدن به اداف شان و بدنام کردن این کشور میدانند، که بر اساس آن ایران میخواهد افغانستان را به عنوان کشوری که هنوزهم درگیر تروریزم است به جهانیان معرفی کند.
از سوی تحلیلگران نظامی میگویند که حکومت افغانستان برای اثبات اظهارات خود نیاز به ارائه شواهد دارد و این گونه اظهارات بی اساس را خلاف استندرد های دیپلوماتیک میداند و در صورت دوام، ممکن است افغانستان در آینده با چالش های سیاسی زیادی مواجه شود.
امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، حکومت سرپرست را همهشمول نمیداند و به گفتهٔ وی دوام چنین وضعیت بقای دوامدار حکومت را با مشکل مواجه میسازد. وی خواستار ایجاد قانون اساسی و ایجاد حکومت همهشمول برای ایجاد چارچوب قانونی به حکومت فعلی شد.