صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در گزارشی تعداد دختران و پسران محروم از آموزش ابتدایی را روشن کرده است.
بر اساس این گزارش، از سال گذشته تاکنون ۶۰ درصد دختران و ۴۶ درصد پسران در افغانستان به دلایل مختلف از تحصیلات ابتدایی محروم هستند.
در این گزارش، زیرساختهای ضعیف، سالها جنگ، کمبود معلمین حرفهای و نبود مکاتب مناسب از موانع اصلی آموزش کودکان یاد شده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« در حال حاضر ۶۰ درصد دختران و ۴۶ درصد پسرانی که سن آموزش ابتدایی را پوره کرده اند به آموزش دسترسی ندارند. سال ها پیش، جنگ ها و زیرساخت های ضعیف، برخی مکاتب را برای کودکان مکان نامناسب کرده بود. اکثر مکاتب دولتی صنف های درس، معلمین حرفهای، وسایل مکتب و جای که کودکان بتوانند دستهای خود را در آنجا بشویند، ندارند.»
فران ایکوزا نماینده یونیسف در افغانستان نیز بر تلاش های مشترک برای ایجاد کیفیت و امکانات بالا در آموزش برای کودکان افغان تاکید کرده است.
وی افزوده:« ما نه تنها میخواهیم هر کودکی را در مکتب ببینیم. بلکه میخواهیم آموزش، پرورش و تسهیلات مستمر را در چارچوبهای رسمی و غیررسمی در سطح جامعه ایجاد کنیم تا به آموزش باکیفیت دسترسی پیدا کنیم. محیط آموزشی باید امن و مجهز به کتب درسی و تجهیزات برای دانش آموزان و معلمین باشد که توسط معلمین حرفه ای مرد و زن رهبری میشود.»
در این گزارش از کمک ۱۰ میلیون دالری جاپان در زمینه آموزش به کودکان افغان نیز خبر داده شده و بر این اساس ۷۱ هزار و ۵۰۰ کودک به آموزش دسترسی خواهند داشت.
در بخشی از این گزارش آمده است:« جاپان از طریق ادراه همکاری های بین المللی خود، ۱۰ میلیون دالر امریکایی برای ادامه آموزش کودکان در افغانستان در دوران بحران آموزشی کمک کرد. با این کمک ها ۷۱ هزار و ۵۰۰ کودک به تحصیلات خود دسترسی پیدا میکنند.»
کارشناسان همچنین از حکومت سرپرست میخواهند تا دیدگاه خود را نسبت به زنان و دختران نرم کند تا علاوه بر تعامل مثبت با جامعه جهانی، دختران و زنان بتوانند به آموزش و کار خود ادامه دهند.
این ارزیابی سازمان ملل در مورد دسترسی محدود دختران به آموزش در حالی صورت میگیرد که مردم عام کابل و ولایات خواستار بازگشایی مکاتب برای دختران بالاتر از صنف ششم و پوهنتون ها برای محصلین دختر هستند.