اداره بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) اخرین در مورد چگونگی حکومت داری در افغانستان، کار و تحصیل دختران و زنان افغان و تهدیدات احتمالی امنیتی گزارشی منتشر کرده است.
در این گزارش از امارت اسلامی انتقاد شده است که حکومت آن همهشمول نیست و قدرت در افغانستان در انحصار رئیس نظام حاکم است و او بر اساس اعتقادات شخصی خود حکومت را تأسیس کرده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« رهبری طالبان قدرت و انحصار را در اولویت قرار داده و بر اساس عقاید خود حکومت ایجاد کرده اند. قدرت به طور فزایندهای در دست رهبر طالبان متمرکز میشود که خود در قندهار است و توسط تعدادی از وزرا و شخصیتهای مذهبی که با دیدگاه ایدیولوژیکی او از حکومتداری همسو هستند، حمایت میشود.»
اگرچه امارت اسلامی اشاره کرده است که موضوع مکاتب دخترانه در افغانستان موقتی است و پس از ایجاد یک محیط مناسب و میکانیزم منظم به دختران اجازه آموزش میدهد، اما سیگار در این گزارش خود از تصمیم به تأخیر انداخته آموزش دختران و دوام آن انتقاد کرده است.
سیگار به نقل از روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان، افغانستان را از نظر حقوق زنان بدترین کشور یاد کرده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« طالبان به اعمال محدودیتهای زنان برای سفر، لباس، آموزش و کار، تردد در ادارات و اماکن عمومی ادامه دادند، به خصوص پس از آن فرمان طالبان در سال ۲۰۲۲ که دختران بالای صنف ششم را از آموزش و کار زنان را در ادارت غیردولتی بند کردند، روزا اوتونبایوا افغانستان را در زمینه حقوق زنان خطرناک ترین کشور یاد کرد.»
سیگار وضعیت امنیتی افغانستان را رو به وخامت خوانده و میگوید که حضور شماری از گروه ها از جمله القاعده و داعش در این کشور امنیت افغانستان را به خطر میاندازد، اما گفته شده که هیچ یک از این گروه ها قادر به سرنگون کردن امارت اسلامی نیستند.
در بخشی از این گزارش آمده است:« طالبان در نظام خود از نظر امنیتی با چالش های روزافزونی مواجه هستند، به ویژه شاخه خراسان داعش، گروه های مختلف در مقابل آنها به ویژه جبهه مقاومت که در سال ۲۰۲۱ در ولایت پنجشیر ظاهر شد، هرچند کارشناسان معتقدند که هیچ یک از این گروه ها قادر به سرنگونی طالبان نیستند. اما در ماه فبروری ۲۰۲۳، شورای امنیت سازمان ملل متحد هشدار داد که افغانستان منبع اصلی گروه های تروریستی برای آسیای مرکزی و جنوبی از جمله القاعده، جنبش طالبان پاکستان و شاخه خراسان داعش است.»
خواستیم در مورد این گزارش سیگار نظر سخنگویی امارت اسلامی را با خود داشته باشیم اما تا نشر گزارش به تماس های مکرر ما پاسخ ندادند.
اما پیش از این امارت اسلامی گزارش های سیگار در مورد حضور گروه های مسلحح، تهدیدات متوجه به آنها و گزارش های مربوط به کار و آموزش دختران را دور از حقیقت خوانده بود.