اسامی بزرگان باصلاحیت امارت اسلامی همچنان در لیست سیاه شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد که بر اساس آن این افراد به خارج از کشور سفر کرده نمی توانند.
شماری از تحلیلگران سیاسی میگویند، نشست های که در کشورهای همسایه و منطقه در مورد افغانستان برگزار میشود، افرادی که به نمایندگی از افغانستان شرکت میکنند در سطحی نیستند که بتوانند با صلاحیت کامل صحبت کنند.
آنها معتقدند که جهان افراد مهم و با صلاحیت حکومت افغانستان را در لیست سیاه قرار داده است و این عمل روابط خارجی افغانستان را بیشتر تحت تاثیر قرار داده است.
به گفته آنان، حذف نام مقامات امارت اسلامی از فهرست سیاه شورای امنیت سازمان ملل متحد، روابط افغانستان با منطقه و جهان را بیش از پیش نزدیکتر خواهد کرد و برای این امر مهم است که دولت افغانستان خواسته های مشروع مردم آن را نادیده نگیرد.
قریب الرحمان شهاب، تحلیلگر سیاسی میگوید:« حذف نام مقامات افغان از فهرست سیاه بحث مهمی است که تأثیر مستقیم بر روابط منطقه ای و بین المللی افغانستان دارد. برای این منظور باید خواستههای افغان ها که از سوی جهان نیز پذیرفته میشود، توجه صورت گیرد.»
برخی معتقدند که راه حل مشکلات کنونی افغانستان در اجرای کامل توافقنامه دوحه نهفته است و برای حذف نام مقامات افغانستان از لیست سیاه و کاهش تحریم های بین المللی باید حکومت سرپرست به حکومت دائمی تغییر یابد و همچنین قانون اساسی ایجاد شود.
فیض محمد زلاند استاد پوهنتون میگوید:« توافق دوحه بین طالبان و امریکا برای همه مشکلاتی که در افغانستان داریم، راه حل پیشنهاد میکند. به رسمیت شناسی، حذف اسامی از لیست سیاه و لغوه تحریم ها با اجرای توافق دوحه، حل شده میتواند، همچنین میتوان حکومت سرپرست را به حکومت دایمی تبدیل کرده قانون اساسی را تتشکیل دهیم.»
برخی نظرات در مورد لیست سیاه سازمان ملل متحد این است که جهانیان این کار را برای اهداف خود انجام داده اند و در صورت تحقق اهداف، نام افغان ها را از آن حذف خواهند کرد.
سید اکبر آغا، رئیس شورای راه آزادی، بر این عقیده است که ممکن است اهداف جهان در پشت لیست سیاه به ضرر افغانستان باشد و حکومت نیز همین موضوع را در نظر گرفته باشد.
اکبر آغا افزوده:« موضوع حذف اسامی از لیست سیاه مربوط ملت نمیشود که در داخل باید چی کنند. در این راستا خارجی ها مقاصد خود را دارند و میخواهند اهدافشان محقق شود و سپس افراد را از لیست سیاه اخراج کنند و اگر طالبان این مقاصد آنها را بپذیرد به زیان افغانستان تمام خواهد شد.»
علاوه بر ملا عبدالغنی برادر، سراج الدین حقانی و ملاحسن آخند، نام بسیاری از رهبران امارت اسلامی نیز در لیست سیاه سازمان ملل قرار دارد که این افراد به خارج از کشور سفر کرده نمیتوانند و با برخی تحریم های بین المللی دیگر نیز مواجه هستند.